Federale gerechtelijke politie van Luik ontdekt 8 cannabisplantages

Succesvolle samenwerking met Franse Gendarmerie

LUIK, 11/6/2014.- In het kader van een gezamenlijk onderzoek met de recherche van de Franse Gendarmerie van Boulogne-sur-Mer heeft de Federale gerechtelijke politie (FGP) van Luik gisteren, 10 juni 2014, vroeg in de ochtend 22 huiszoekingen gehouden in België. Hierbij werden 8 cannabisplantages aangetroffen en 15 personen werden opgepakt.

De leden van de geviseerde bende waren actief in zowel de aanmaak van drugs als in de import/export van cannabis tussen Nederland, Frankrijk, Luxemburg en België. Ze zorgden ook voor het dealen van drugs op lokaal niveau, vooral in het Luikse. Er zou zo'n tiental kilo drugs per week verhandeld worden.

Van de acht plantages die ontdekt werden, bleken 7 nog steeds actief (met in totaal meer dan 4000 planten); één plantage werd onlangs afgebroken. Het merendeel van de plantages bevonden zich in de provincie Luik (Ougrée, Bressoux, Verviers, Montegnée, Lierneux) en één plantage bevond zich in de provincie Luxemburg (in de buurt van Neufchâteau).

Van de 15 mensen die opgepakt werden, werden 13 onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de Onderzoeksrechter die het dossier beheert.

Tijdens de actie van gisteren werden een honderdtal politieambtenaren ingezet, voornamelijk van de Federale gerechtelijke politie van Luik. De FGP Luik bundelt sinds 1 juni 2014 de manschappen van de gerechtelijke politie van de vroegere arrondissementen van Luik, Huy en Verviers. Deze politieambtenaren werden bijgestaan door hun collega's van de nieuwe Federale gerechtelijke politie van de provincie Luxemburg.

De Luikse onderzoekers hebben tijdens deze huiszoekingen onder meer wapens en drugs in beslag genomen, maar ook een stoorzender, bankbiljetten in kleine coupures (voor meer dan 20 000 euro), biljettentellers en verschillende voertuigen.

Aan Franse kant nam de Gendarmerie 2 kilo cannabis in beslag en werden 7 personen opgepakt.