FGP West-Vlaanderen neemt 480 wapens, munitie en wapenonderdelen in beslag

BRUSSEL, 08/10/2019. - Midden 2018 krijgen het parket en de Federale  Gerechtelijke Politie West-Vlaanderen informatie over het bestaan van een mogelijke illegale handel in vergunningsplichtige en verboden vuurwapens. De voorbije maanden werden er 11 huiszoekingen uitgevoerd en werden 7 personen gearresteerd. Er werden 480 wapens in beslag genomen, 500 reserveladers, een tiental granaten en grote hoeveelheden munitie en onderdelen.   
 

Onderzoek

Het onderzoek werd gevoerd in opdracht van de onderzoeksrechter te Brugge door de Federale Gerechtelijke Politie West-Vlaanderen. Zij coördineerde een samenwerking met de lokale politiezones Riho en Vlas, de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen en de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen.
 
Resultaten

Dit leidde de voorbije maanden tot 11 huiszoekingen in Wingene, Roeselare, Zedelgem, Knokke-Heist, Evergem, Aalter en Tielen.

Tijdens het onderzoek werden 7 personen gearresteerd, waarvan twee personen een tijdlang in voorlopige hechtenis bleven en één persoon vrijgelaten werd onder voorwaarden.

Er werden in totaal 480 verboden of vergunningsplichtige vuurwapens in beslag genomen, zowel volautomatische machinepistolen, halfautomatische wapens, revolvers, pistolen als grendelgeweren. Bovenop deze vuurwapens werden ook nog 500 reserveladers, evenals een tiental granaten  in beslag genomen.

Naast deze wapens werden ook grote hoeveelheden afgewerkte munitie, en preparaten om munitie aan te maken, aangetroffen bij de huiszoekingen.
 
Naast de wapens en de munitie stootte de politie ook op een groot arsenaal aan wapenonderdelen, zoals grendels, (al-dan-niet zelfgemaakte) lopen, sledes, trekkermechanismes en kolven, evenals diverse werktuigen waarmee onder meer geneutraliseerde vuurwapens terug omgebouwd werden naar volledig werkende wapens.
 
Niet enkel criminele milieu

Niet alle aangetroffen wapens bleken onmiddellijk bestemd voor het criminele milieu, maar werden onderling doorverkocht naar amateurs en niet-vergunde verzamelaars.