Gezamenlijke politieactie zet in op veiligheid op het Brusselse openbaar vervoer

BRUSSEL, 18/10/2017. - Op dinsdag 17 oktober 2017 heeft in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een geïntegreerde politieactie Full Integrated Police Action (FIPA) plaatsgevonden op het openbaar vervoer. Ze vond plaats van 14 uur tot 20 uur. Er werden onder andere controles uitgevoerd op de Noord-Zuid as tussen het Noordstation en het Zuidstation en in 24 stations/haltes van het metro-tram-bus netwerk (oa Kruidtuin, Stefania, Simonis, Herman Debroux, Montgomery, Naamsepoort…).

De FIPA actie werd gehouden om de criminaliteit nog verder te doen dalen op het Brussels openbaar vervoer en tegelijkertijd het veiligheidsgevoel van de gebruiker van trein, tram, bus of metro te bevorderen. Bijzondere aandacht kreeg de handel in verdovende of stimulerende middelen, verboden wapenhandel en zwendel/gebruik van valse en vervalste documenten.



Uiteraard werd het bezit van een geldig vervoerbewijs niet uit het oog verloren.

De actie werd gecoördineerd door de Coördinatie- en Steundirectie van de Brusselse

Federale Politie werd uitgevoerd door de politiezones van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Spoorwegpolitie en de veiligheidsdiensten van de openbare vervoersmaatschappijen. De Dienst Vreemdelingenzaken en het parket van Brussel hebben deze actie op het terrein ondersteund.



Enkele Resultaten :

  • 763 reizigers met een ongeldig vervoerbewijs bij MIVB op 11.775 gecontroleerde reizigers. Voor het eerst bij soortgelijke acties daalt dit cijfer onder de 10 % met name 6,5 %. Bij de NMBS en De Lijn werden respectievelijk 16 (op 965) en 49 (op 1.671) reizigers aangetroffen zonder geldig vervoerbewijs.
  • 3 verdachten van gauwdiefstal werden opgepakt in het Zuidstation.
  • In het Zuidstation werd eveneens één persoon opgepakt in het bezit van gestolen GSM’s en bankkaarten.
  • 27 personen waren in het bezit van verdovende middelen (waarvan 2 een onmiddellijke dagvaarding ven het parket hebben gekregen voor verkoop)
  • Er werden in totaal 18 personen aangetroffen die illegaal in het land verbleven.