Grensoverschrijdende politieactie: verschillende drugshandelaars gearresteerd

Van donderdag 6 oktober tot en met zondag 9 oktober hebben de politiediensten van de Benelux en Frankrijk een grensoverschrijdende actie georganiseerd tegen de handel in verdovende middelen en tegen drugstoerisme. In totaal werden 1.151 voertuigen, 40 treinen en 2 bussen gecontroleerd. Er bleken 122 personen in het bezit van drugs te zijn. 24 personen waren onder invloed, 13 personen werden aangehouden en 10 voertuigen in beslag genomen.

Deze actie kadert in de “Hazeldonk” samenwerking waar politie- en douanediensten van de Benelux landen en Frankrijk de georganiseerde distributienetwerken van drugs en de daarbij betrokken criminele organisaties aanpakken.

Opmerkelijke inbeslagnames: 

 • In totaal meer dan 3 kilo aan hasj, marihuana en joints 
 • Spacecake en paddo’s
 • Meer dan 78.000 XTC pillen
 • Meer dan 150 gram amfetamine
 • Meer dan 700 gram cocaïne
 • 10 wapens
 • Cash geld : 47 800 Euro
Grensoverschrijdende politieactie: verschillende drugshandelaars gearresteerd

 

Opmerkelijke feiten:

 • Op donderdagavond 6 oktober zette de Nederlandse politie de achtervolging in van een voertuig met Franse nummerplaat waarvan de bestuurder weigerde te stoppen voor een controle en collega’s van de weg trachtte te rijden. Het voertuig reed de grens met België over, waarop de Belgische politie de achtervolging verderzette. Het voertuig haalde snelheden tot maar liefst 190 km/u en reed meermaals over de pechstrook om andere wagens in te halen. Ter hoogte van Grobbendonk op de E313 probeerde de bestuurder dat opnieuw, maar moest hij op het laatste nippertje invoegen omdat op de pechstrook een signalisatiewagen met stootkussen stond. Daarop crashte de auto op de snelweg tegen een vrachtwagen. De bestuurder, een Algerijn van 35 jaar die in Frankrijk woont, probeerde te voet te vluchten, maar kon in de berm gearresteerd worden. In de wagen werden meer dan 78.000 xtc-pillen gevonden.
 • Diezelfde donderdagavond kon door de wegpolitie van Oudergem een Belgisch huurvoertuig onderschept worden waarin een professioneel ingebouwde verborgen ruimte werd aangetroffen. In deze ruimte werden 34 bolletjes cocaïne en meer dan 1.445 euro aangetroffen.
 • Ook in Nederland werd donderdagavond een Belgisch voertuig geïntercepteerd met 25 kg hasj in een verborgen ruimte. Het is een fenomeen dat erg in opmars blijft.
 • De Federale Spoorwegpolitie van Brussel legde beslag op 10.000 euro en 2.900 dollar die gevonden werden op een persoon die op de Beneluxtrein zat. Deze persoon van Pakistaanse afkomst, was onderweg van Nederland naar Brussel.
 • De Federale Wegpolitie in de provincie Luxemburg onderschepte zaterdag een voertuig met meer dan 500 gram cocaïne aan boord. Het voertuig kwam in het vizier van de Belgische politie dankzij informatie van de collega’s uit het Groothertogdom Luxemburg. De verdachte, een Frans burger, blijkt een gekend drugskoerier te zijn.

Meer weten?

Nationaal Veiligheidsplan 2022-2025 - Het onderwerp van dit artikel maakt deel uit van destrijd tegen het fenomeen Drugs