Grootschalige anti-inbraak actie “Goliath” in Oost-Vlaanderen - Inbrekers en drugdealer op heterdaad gevat

BRUSSEL, 23/01/2019. - De federale en lokale politiediensten hebben in de avond van dinsdag 22 januari 2019 tussen 16:00 uur en 24:00 uur gezamenlijk een controleactie “Goliath” gehouden in Oost-Vlaanderen. In Wetteren werden drie inbrekers betrapt en in Aalst werd een drugdealer opgepakt. Tevens werden tijdens de actie 40 gecontroleerden betrapt op een verkeersinbreuk. Op gerechtelijk vlak werden er 32 processen-verbaal opgesteld.

Doel
De actie was gericht op inbraken in panden (woningdiefstallen, garagediefstallen,…) en andere vermogensdelicten (autodiefstallen, autokraken, fietsdiefstallen,…) en anderzijds op drugstoerisme en de hieraan verbonden overlast. Met deze actie richten de politiediensten in Oost-Vlaanderen zich in hoofdzaak naar vermogensgerelateerde criminaliteit. Tijdens deze controles worden middelen en personeel van zowel de lokale als de federale politie gezamenlijk en geïntegreerd ingezet en georiënteerd naar de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. De politie wenst met de huidige gecombineerde actie sterk ontradend te werken naar potentiële daders en het veiligheidsgevoel van de bevolking te verhogen.

Resultaten
Er werden tijdens de actie in totaal 484 voertuigen en 427 personen effectief gecontroleerd. Via ANPR (Automatic Number Plate Recognation) werden 13 036 voertuigen gecontroleerd.

Tijdens de actie werden volgende zaken/feiten vastgesteld:

De PZ Wetteren/Laarne/Wichelen kon 3 personen op heterdaad betrappen terwijl ze witgoed van een elektronicazaak te Wetteren (rondpunt autosnelweg E40) trachtten te stelen. Ze werden gearresteerd.

Bij PZ Aalst werd een persoon op heterdaad betrapt tijdens het dealen. Dit leidde tot de inbeslagname van meerdere gebruikershoeveelheden van heroïne en cocaïne , alsook een kleine hoeveelheid cannabis. De verdachte werd eveneens gearresteerd.

Er werden 32 processen-verbaal opgesteld op gerechtelijk vlak. Volgende gerechtelijke inbreuken werden vastgesteld: diefstal heterdaad, drugdealen heterdaad, bezit van drugs en daarmee gepaard gaande inbeslagnames van voertuigen, gesignaleerde personen, verboden wapendracht.

Op vlak van verkeer zijn volgende inbreuken vastgesteld: o.m. verzekering niet in orde, rijden onder invloed van drugs en alcohol, rijden zonder rijbewijs, inbreuken op de wegcode en niet-verzekerde voertuigen.

Samenwerkings
Aan de actie van afgelopen nacht, namen verschillende diensten van de Federale Politie en 16 politiezones deel (lijst onderaan). Er werd bovendien samengewerkt met verschillende private bewakingsondernemingen. Naast het uitvoeren van patrouilles (herkenbaar of anoniem) werden er diverse controleposten opgericht op de belangrijkste verbindingswegen. Er werden ook controles uitgevoerd in en rond de spoorwegstations en op de belangrijkste A-wegen.

Deelnemende politiezones
Aalst, Aalter/Knesselare, Berlare/Zele, Buggenhout/Lebbeke, Deinze/Zulte/Lievegem, Denderleeuw/Haaltert, Dendermonde, Erpe-Mere/Lede, Gent, Hamme/Waasmunster, Lokeren, Ninove, Regio Rhode & Schelde, Schelde-Leie, Waasland-Noord en Wetteren/Laarne/Wichelen.

Federale politie
Hondensteun (DACH), Interventiekorps (CIK OVL), Communicatie en Informatiecentrum (CIC OVL), Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK OVL), Wegpolitie (WPR OVL), Spoorwegpolitie (SPC OVL), Scheepvaartpolitie (Technisch Steun Team Zeebrugge) en de Coördinatie- en Steundirectie (CSD OVL). De helikopter (DAFA) kon omwille van de weersomstandigheden niet opstijgen.