Grootschalige politieactie “Goliath” in Oost-Vlaanderen

 BRUSSEL, 18/01/2020. - De federale en lokale politiediensten hebben gezamenlijk in de avond van vrijdag 17 januari op zaterdag 18 januari 2020 tussen 17:00 uur en 01:00 uur een grote controleactie “Goliath” gehouden in Oost-Vlaanderen. Dit soort acties richt zich op inbraken in panden (woningdiefstallen, garagediefstallen,…) en andere vermogensdelicten (autodiefstallen, autokraken, fietsdiefstallen,…)
Er werden vijf personen gerechtelijk gearresteerd en drie voertuigen in beslag genomen.

De politie controleerde meer dan 800 voertuigen verspreid over het grondgebied van de provincie. 659 personen werden geïdentificeerd en grondig gecontroleerd. Hierbij werden 53 processen-verbaal opgesteld voor gerechtelijke inbreuken, waarvan 20 voor drugsfeiten. Bovendien werden 53 PV’s gemaakt voor verkeersinbreuken. Acht rijbewijzen werden ingetrokken voor rijden onder invloed van alcohol of drugs.

In de politiezone Deinze-Zulte-Lievegem werd een persoon betrapt met een dealershoeveelheid cannabis op zak. Betrokkene werd gearresteerd en het onderzoek loopt.

Ook in de politiezone Erpe-Mere-Lede, hadden twee personen een hoeveelheid drugs bij zich en werden gearresteerd. Ook hier loopt het onderzoek.

Deze grootschalige actie werd ondersteund door onder meer de lucht- en hondensteun van de Federale Politie. Verschillende uren patrouilleerde de heli boven de provincie op zoek naar een verdachte toestand. De hondensteun werd ook betrokken in de actie. De vier honden waren onder meer actief bij doorzoekingen van voertuigen en een zoekactie naar aanleiding van een inbraak.

Doel actie

In de strijd tegen vermogensgerelateerde en drugsgerelateerde criminaliteitsfenomenen zijn op  verschillende niveaus acties voorzien zowel op lokaal als op regionaal niveau.
Op provinciaal niveau worden deze fenomenen aangepakt door het organiseren van grotere acties (beter gekend als FIPA’s of Full Integrated Police Actions, zoals deze actie er een is). Tijdens deze controles worden middelen en personeel van zowel de lokale als de federale politie gezamenlijk en geïntegreerd ingezet en georiënteerd naar de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. De politie wenst met de huidige gecombineerde actie enerzijds sterk ontradend te werken naar potentiële daders en anderzijds het veiligheidsgevoel van de bevolking te verhogen.

Aan de actie van afgelopen nacht, gecoördineerd vanuit het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC)  in Gent, namen 18 politiezones deel alsook de Oost-Vlaamse Wegpolitie, Scheepvaartpolitie en Spoorwegpolitie. Tevens zette de federale politie ter ondersteuning meerdere centrale diensten in waaronder een helikopter, drie drugshonden, een speurhond en het Technisch Steun Team (zie opsomming van alle deelnemers onderaan dit document) en het Interventiekorps. Er werd bovendien samengewerkt met verschillende private bewakingsondernemingen.

Deelnemende politiezones

Aalter, Berlare/Zele, Buggenhout/Lebbeke, Deinze/Zulte/Lievegem, Denderleeuw-Haaltert, Erpe-Mere/Lede,  Gent, Hamme/Waasmunster, Kruibeke-Temse, Lokeren, Regio Rhode & Schelde, Schelde-Leie, Waasland-Noord en Wetteren/Laarne/Wichelen, Ninove, Maldegem en Vlaamse Ardennen. Ook politiezone Zwijndrecht uit de provincie Antwerpen nam deel aan de actie.

Federale Politie

Luchtsteun (DAFA), Hondensteun (DACH), Interventiekorps (CIK OVL), Communicatie en Informatiecentrum (CIC OVL), Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK OVL), Wegpolitie (WPR OVL), Spoorwegpolitie (SPC OVL), Scheepvaartpolitie Zeebrugge (Technisch Steun Team) en de Coördinatie- en Steundirectie (CSD OVL).