Grootschalige politieactie in Oost-Vlaanderen: 69 gerechtelijke PV’s opgesteld

BRUSSEL/GENT, 29/03/2021. - In de avond van zaterdag 27 maart hebben de federale en lokale politiediensten gezamenlijk een grootschalige controleactie gehouden in Oost-Vlaanderen. De focus lag daarbij vooral op druggerelateerde misdrijven, inbraken in panden (woningdiefstallen, garagediefstallen, …) en andere vermogensdelicten (autodiefstallen, autokraken, fietsdiefstallen, …).  Daarnaast was er ook extra aandacht voor verkeer.

Tijdens deze actie, waaraan politiemensen deelnamen uit 20 politiezones en 10 federale eenheden, werden zo’n 1300 voertuigen gecontroleerd. Er werden 69 processen-verbaal opgesteld voor gerechtelijke inbreuken, 172 personen zijn betrapt op een verkeersinbreuk.

Tijdens deze actie werden onder meer:  

 • 5 personen gerechtelijk gearresteerd om diverse feiten. De onderzoeken inzake lopen.
 • ongeveer 300g drugs in beslag genomen, voornamelijk cannabis.
 • 500 euro aan cash geld in beslag genomen, afkomstig van drugverkoop.
 • 4 voertuigen in beslag genomen, voornamelijk omdat ze niet verzekerd zijn.
 • 38 personen moesten tijdelijk hun rijbewijs inleveren omdat ze onder invloed waren van drugs of alcohol achter het stuur.

Er werden processen-verbaal opgesteld voor onder andere:

 • verdachte handelingen
 • drugsbezit
 • geseinde personen
 • illegaal verblijf
 • verboden wapendracht (geen vuurwapens)
 • inbreuken op de coronamaatregelen

In de politiezone Regio Puyenbroeck werd een huiszoeking uitgevoerd in kader van drugsonderzoek. Er werd een som geld in beslag genomen.  

In Gent werd een persoon aangetroffen met een dealerhoeveelheid cannabis. Hij werd gearresteerd, een huiszoeking werd uitgevoerd in Evergem en het onderzoek is lopende.

Full Integrated Police Action

In de strijd tegen vermogen- en druggerelateerde criminaliteitsfenomenen worden regelmatig grootschalige controleacties georganiseerd. De actie van afgelopen zaterdag is daar een voorbeeld van. Dergelijke acties worden op provinciaal niveau georganiseerd en worden omschreven als een ‘FIPA’ (Full Integrated Police Action). Dit betekent dat middelen en personeel van zowel de Lokale als de Federale Politie gezamenlijk en geïntegreerd worden ingezet en georiënteerd naar de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen.

De politie wenst met dit type acties enerzijds sterk ontradend te werken naar potentiële daders toe of daders te vatten en anderzijds, door de grote aanwezigheid op het terrein, het veiligheidsgevoel van de bevolking te verhogen.

Deelnemende politiezones
Aalter, Assenede-Evergem, Berlare/Zele, Buggenhout/Lebbeke, Deinze/Zulte/Lievegem, Denderleeuw/Haaltert, Dendermonde, Erpe-Mere/Lede, Gent, Geraardsbergen/Lierde, Hamme/Waasmunster, Lokeren, Maldegem, Meetjesland Centrum, Ninove, Regio Puyenbroeck, Regio Rhode & Schelde, Schelde-Leie, Waasland-Noord, Wetteren/Laarne/Wichelen, Zottegem/S-L-H/Herzele.

Deelnemende diensten van de Federale Politie
Luchtsteun (DAFA), Hondensteun (DACH), Interventiekorps (CIK), Communicatie- en Informatiecentrum (CIC), Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK), Wegpolitie (WPR), Spoorwegpolitie (SPC), Scheepvaartpolitie (SPN), Coördinatie- en Steundirectie (CSD) en de Centrale Dienst Drugs (DJSOC/Drugs).