Het Bob-weekend is gestart!

Vandaag begint de operatie"een weekend zonder alcohol achter het stuur"

Voor het eerst wordt er een "Bob-weekend" georganiseerd in ons land. De federale politie en 125 lokale politiezones zullen tot en met maandagmorgen alcoholcontroles organiseren. Er zullen ook Bob-teams aanwezig zijn op sommige plaatsen om nuchtere bestuurders te belonen.



Drinken en rijden: omvang van het probleem



De verkeersONveiligheidsenquête van het BIVV van begin dit jaar heeft aangetoond dat 1 Belg op 5 aangeeft één of meerdere keren het stuur te hebben genomen wanneer hij/zij teveel gedronken heeft in de afgelopen maand. In Duitsland of in Nederland ligt dit percentage twee keer lager.



Helaas bewijzen de ongevallenstatistieken dat bepaalde bestuurders nog steeds veel te tolerant zijn ten opzichte van rijden en drinken. Ieder jaar zijn er meer dan 5.400 letselongevallen waarbij ten minste één weggebruiker onder invloed was van alcohol, ofwel 12% van het totale aantal ongevallen (10% in Brussel, 11,9% in Vlaanderen en 15,3% in Wallonië). Dat betekent dat in België één letselongeval op acht te wijten is aan alcohol.



Bob viert zijn 20ste verjaardag



De nieuwe Bob-campagne is het resultaat van een samenwerking tussen de gewesten, de Belgische brouwers en Assuralia. De campagne dateert al van 1995 en Bob is ondertussen een icoon geworden van de populaire Belgische cultuur. Bob is DE oplossing bij uitstek die we voorzien als we uitgaan. De cijfers van het BIVV tonen aan dat het percentage dronken bestuurders onder invloed systematisch lager is tijdens de campagnes dan tijdens de rest van het jaar.



Controles…



De federale politie en de lokale politie organiseren voor het eerst de operatie "Een weekend zonder alcohol achter het stuur". De operatie start vanavond om 18 uur tot en met maandag 18 januari 6u 's ochtends. Gedurende 60 uur zullen er overal in het land meerdere alcoholcontroles uitgevoerd worden, zowel op de autosnelwegen, gewestwegen als de gemeentewegen, en dit op initiatief van de federale Wegpolitie in samenwerking met 125 lokale politiezones en de gewesten.



Het uiteindelijke doel van deze sensibiliserende controleactie is de veiligheid op onze wegen verbeteren en het aantal verkeersslachtoffers, dat te wijten is aan alcohol achter het stuur, te doen dalen. Door de operatie voorafgaandelijk aan te kondigen willen we de bestuurders de klik laten maken om niet onder invloed achter het stuur te kruipen. We onderstrepen het belang van een BOB of andere alternatieven (bijvoorbeeld openbaar vervoer, taxi, ter plaatse overnachten, ...) om veilig thuis te geraken. De bestuurders zullen merken dat er dus wel degelijk alternatieven bestaan waar ze naar de toekomst toe (hopelijk!) gebruik van zullen blijven maken. Naast het sensibiliserend karakter van deze actie, zal ook de pakkans voor de hardleerse bestuurder worden verhoogd. Dit door de geïntegreerde aanpak van de actie en de inzet van vele dispositieven verspreid over heel het land.

Het opzet van dit controleweekend is een ware gedragsverandering teweeg brengen bij de weggebruikers en, meer algemeen, om het aantal ongevallen en slachtoffers te doen dalen.



… en sensibilisering

Naast de controles, zullen er nog verschillende activiteiten georganiseerd worden tijdens het Bob-weekend. Zo zullen er Bob-teams aanwezig zijn met de "Bob-blaasmachine" bij bepaalde controles. De echte Bobs, dit zijn de personen die helemaal nuchter zijn, krijgen de "limited edition 20 jaar Bob-sleutelhanger". Dit is de zesde versie van de sleutelhanger sinds de start van het Bob-concept. Alle bestuurders die negatief blazen gedurende het Bob-weekend zullen een exemplaar ontvangen. De "blaasmachine" zal ook een aantal discotheken bezoeken.



Een zak met verschillende andere Bob-geschenkjes zal ook verdeeld worden met daarbij een "Win for Life" krasbiljet dat wordt aangeboden door de Nationale Loterij. Op sommige locaties zullen de nuchtere bestuurders ook een cupcake aangeboden krijgen om de 20ste verjaardag van Bob te vieren. Kortom, de bestuurders die de slogan "Een beetje Bob bestaat niet" perfect opgevolgd hebben, zullen zeker ruimschoots beloond worden! Alle mensen die hun ervaring bij de controle met de wereld willen delen kunnen dat overigens doen met #ikbob op sociale media.