Ik flits mee”, wanneer burgers mee de verkeersveiligheid bepalen

BRUSSEL, 31/03/2014. - Vandaag, maandag 31 maart 2014, hebben de minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet en de staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet samen met commissaris-generaal van de federale politie Catherine De Bolle, de vicevoorzitter van de Vaste commissie van de lokale politie Jean-Michel Joseph en de afgevaardigd bestuurder van het BIVV Karin Genoe een uitzonderlijk initiatief van de federale Wegpolitie voorgesteld. Het is uitzonderlijk in meer dan één opzicht: in de loop van april 2014 zullen de federale en lokale politie tegelijkertijd en 24 uur lang een echte marathon van snelheidscontroles organiseren, zowel op de autosnelwegen als op het secundaire wegennet.

Flits mee

Wat volkomen onuitgegeven is, is dat de burgers bij deze controles een actieve rol zullen spelen. Want zij die dat wensen, kunnen aan de politie vragen om te flitsen op plaatsen die ze zelf aanduiden.

Om dit te doen, heeft het BIVV, een van de belangrijkste partners in de strijd tegen verkeersonveiligheid, zijn steun aangeboden aan de politie en de website www.ikflitsmee.be ontwikkeld.

Op deze website kunnen de burgers, vanaf vandaag en tot 10 april 2014, plaatsen aangeven waar ze willen dat de politie een snelheidscontrole organiseert. Deze aanvraag zal gemotiveerd moeten zijn (bijvoorbeeld: in de buurt van een school, een speelplein, enz). De politiediensten zullen de aanvraag dan evalueren en beslissen of het op de voorgestelde plaats mogelijk en opportuun is om een snelheidscontrole uit te voeren. Deze controle zal uitgevoerd worden op de dag van de actie of in de weken die daarop volgen. Het is de allereerste keer dat de politiediensten op zo'n grote schaal de bevolking betrekken bij een controleactie.

De veiligheid op onze wegen belangt iedereen aan. Door aan de burgers voor te stellen hun bezorgdheden op vlak van overdreven snelheid te melden, wil de politie hen betrekken bij het controlebeleid.

Ter herinnering, overdreven en/of onaangepaste snelheid is de oorzaak van een derde van de ongevallen met lichamelijk letsel. Het is ook een van de hoofdoorzaken van ernstige en dodelijke ongevallen. De politie wil op een permanente manier het gedrag van de automobilisten aanpassen, enerzijds door dergelijke controleacties maar ook door de dagelijkse controles op de wegen. Het doel: het aantal verkeersongevallen en dus het aantal slachtoffers doen dalen.

Op het terrein

Vanaf 11 april zullen de gegevens, verzameld via de website van het BIVV, doorgegeven worden aan de politiediensten voor analyse.

Na die analyse zal de controleactie volgen, nog tijdens de maand april. De federale Wegpolitie zal de snelheid contoleren door middel van mobiele en vaste radars op haar prioritaire actieterrein (autosnelwegen en bepaalde gewestwegen). Meer dan 100 politiezones doen hetzelfde op het secundaire wegennet. Het zijn de directeurs-coördinator van de federale politie die de controleacties op lokaal niveau zullen coördineren.

Deze marathon van controles kadert in een week vol snelheidscontroles georganiseerd op Europees niveau door de organisatie TISPOL (European Traffic Police Network). Het kadert ook in de snelheidscampagne van het BIVV van de maand april. Deze campagne heet "Hij is te snel gegaan" en richt zich op het teniet doen van het te positieve beeld dat overdreven snelheid nog steeds heeft (voor meer informatie, zie www.goforzero.be).

Praktische informatie

Tijdens de actie zelf zullen de federale Wegpolitie en meer dan 100 politiezones overdreven snelheid controleren op het gehele grondgebied. De media die dit wensen kunnen aanwezig zijn bij een van de controles. De plaatsen en uren zullen later worden meegedeeld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Federale politie:

De persdienst van de federale politie: 0477 501 801

BIVV:

Karin Genoe, afgevaardigd bestuurder: 0495 16 54 02

Benoit Godart, woordvoerder: 0476 24 67 20