Internationale actie naar georganiseerde synthetische drugslabo’s leidt tot fenomenale resultaten

BRUSSEL, 19/06/2019. – In de vroege ochtend van 19 juni 2019 voerde de politie op 24 locaties synchroon huiszoekingen uit in België, Nederland en Duitsland. Meer dan 250 politiemensen werden hiervoor in de drie landen ingezet. In België werden 14 verdachten gearresteerd, 7 personen in Nederland en in totaal werd voor meer dan 2,4 miljoen cash in beslag genomen. Daarnaast kwamen er nog verschillende andere zaken aan het licht.

Vanochtend voerde de Federale Politie en justitie een grootschalige gerechtelijke actie uit tegen een criminele organisatie, die in verschillende domeinen in de drugswereld actief zou zijn. De bende kwam in het vizier na meerdere dumpingen van chemisch afval, waarna een gerechtelijk onderzoek werd opgestart. Daarop volgde een grootschalig, internationaal onderzoek, uitgevoerd onder coördinatie van de federale gerechtelijke politie (FGP) Limburg.

Vrachtwagens vormden aanleiding voor verder onderzoek

De aanleiding van het onderzoek is terug te leiden naar de vondst van een aantal vrachtwagens in 2018. In juni 2018 werd er in Kiewit een vrachtwagen aangetroffen nabij de Pukkelpopweide. Deze bleek volgestouwd met chemicaliën, afkomstig van een niet gelocaliseerd drugslabo. In Hamont trof men in diezelfde maand een lichte vrachtwagen aan die gestolen bleek in Nederland. Ook dat voertuig werd gebruikt voor transport van chemicaliën en dumpingen.

In juli 2018 werd er opnieuw, ditmaal in Genk, een vrachtwagen aangetroffen die gebruikt werd voor dumpingen. De daders zijn gevlucht en bleven onbekend. In Zonhoven werd ten slotte in november 2018 nog een dumping-vrachtwagen aangetroffen. Die bevindingen leidden de politie even later naar een actief drugslabo dat wordt werd ontmanteld in een boerderij in Zonhoven.

Invoer vanuit China en Roemenië

De drugsafdeling van de federale gerechtelijke politie van Limburg voerde het verder onderzoek. In het kader hiervan werd onder meer een internationale handel blootgelegd van precursoren en chemicaliën, door een verdachte in Roemenië. De organisatie voerde de aanmaakstoffen vanuit China naar Roemenië in, en regelde de verdere doorvoer ervan via Duitsland naar Nederland en België. De stoffen waren bedoeld voor synthetische druglabo’s in deze grensstreek.

Eén van de criminele ondernemingen die de producten afnam, was deze opgebouwd rond verdachte T. Ph. Hij maakte bij zijn criminele activiteiten gebruik van voertuigen van een kompaan H.H., die een bedrijf had in Hasselt. Deze laatste voorzag de organisatie van de nodige hardware.
 
Resultaten van de huiszoekingen  

In België werden 3 cannabisplantages en 1 reeds ontmantelde plantage aangetroffen, 14 verdachten werden gearresteerd, enkelen zullen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt. Daarnaast zijn er ook 3 vuurwapens en 15 luxevoertuigen van de criminele bende in beslag genomen, net als 20 000 euro cash geld.

In Nederland  (Echt, Geleen, Sittard) werden 16 huiszoekingen uitgevoerd, waarbij de politie 7 verdachten arresteerde. Ze ontdekte er tegelijk een productielabo voor synthetische drugs dat in volle werking was, alsook een loods met verpakkingsmateriaal voor cannabis en twee loodsen met hennepplantages. Een cash geldbedrag van 2,4 miljoen euro werd aangetroffen en in beslag genomen bij een toeleverancier voor coffeeshops.

Tot slot kon de politie in Duitsland ook de nodige hardware aantreffen voor het beheer van plantage(s). In een loods werd een grote hoeveelheid plantagemateriaal gevonden voor hennepplantages en 1 verdachte werd gearresteerd.  

Over de grenzen heen

In de uitvoering van het gerechtelijk onderzoek werden reeds verscheidene hennepplantages gelokaliseerd. Dat was o.m. het geval in Diest, Maaseik, Genk en op meerdere locaties in Nederland.

De hardware en het plantgoed (de cannabisstekken) bleken aangekocht bij verscheidene growshops in Nederland en Duitsland.

De vandaag opgepakte criminele bende kan bovendien gelinkt worden aan meerdere vondsten van chemisch afval of grondstoffen (op het openbaar terrein en in private loodsen) in het Nederlandse Echt, Sittard, Brunssum, ‘s Hertogenbosch en in het Duitse Eschweiler.

Niet zomaar een crimineel

In het kader van dit onderzoek werd tevens duidelijk dat dezelfde organisatie rond T. Ph. , naast het beheer van synthetische drugslabo’s , ook verantwoordelijk was voor de coördinatie van meerdere cannabisplantages en voor de internationale handel in verdovende middelen.

Uit het onderzoek blijken er linken naar feiten van diefstal van voertuigen (Nederland) en zelfs van een plofkraak (Duitsland).

Belgisch-Nederlandse samenwerking is cruciaal

De strijd tegen de productie van synthetische drugs en verdovende middelen is een prioriteit voor de parketten en de politie in zowel Belgisch als Nederlandse Limburg.  

Het is niet toevallig dat de Hoofdofficier van Justitie van Maastricht vandaag een werkbezoek aflegt aan het Parket in Belgisch Limburg. De strijd tegen de grensoverschrijdende drugscriminaliteit staat er hoog op de agenda.