Internationale organisatie mensensmokkelaars opgerold

Actie in België, Frankrijk en Griekenland

GENT, 18/10/2016. - Op donderdag 13 oktober 2016 rolde de Federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen een internationale bende op die ervan verdacht wordt Syriërs via Turkije en Griekenland gesmokkeld te hebben naar andere Europese landen. Bij de overtocht werd vermoedelijk gebruik gemaakt van valse identiteitsdocumenten.

Bij een gelijktijdige tussenkomst in België, Frankrijk en Griekenland werden 10 verdachten opgepakt.

Onderzoek naar bende

In 2015 is de Federale gerechtelijke politie (FGP) Oost-Vlaanderen in opdracht van het Parket Oost-Vlaanderen een onderzoek gestart naar een inwoner uit Gent die zich vermoedelijk inliet met mensensmokkel. Het parket Oost-Vlaanderen vorderde de Onderzoeksrechter te Gent.

Na grondig onderzoek konden de speurders de werkwijze van de smokkelaars blootleggen.

De bende ronselde vluchtelingen in Syrië en liet ze op eigen kracht naar Turkije gaan. Bij aankomst in Turkije werden ze opgewacht door het bendelid uit Gent om ze vervolgens met rubberbootjes te laten overvaren naar een Grieks eiland.

Volgende stap was de overbrenging naar het Griekse vastenland, waar ze tijdelijk verbleven en voorzien werden van valse papieren. Met behulp van deze documenten slaagden ze erin het vliegtuig te nemen naar een ander Europees land (o.a. België, Frankrijk,...). De organisatie beschikte over verblijfplaatsen (safe-house) in verschillende landen.

Oppakken van de bende

Op donderdag 13 oktober 2016 is een internationale actie op touw gezet om deze criminelen op te pakken. In België werden 8 huiszoekingen uitgevoerd (Gent, Wetteren (2), Deinze, Antwerpen (2), Dendermonde en Flemalle). In Frankrijk en Griekenland werden eveneens huiszoekingen uitgevoerd.

Er werden bij de actie 10 verdachten opgepakt: 8 in België, 1 in Frankrijk en 1 in Griekenland.

De Onderzoeksrechter heeft 6 verdachten laten voorleiden. Zij heeft er 5 onder aanhoudingsmandaat geplaatst en 1 verdachte is in vrijheid gesteld onder voorwaarden.

Internationale samenwerking

In dit dossier werd samengewerkt met meerdere buitenlandse politiediensten waaronder deze van Frankrijk en Griekenland. Eurojust zorgde voor de coördinatie van de onderzoeken en Europol faciliteerde de informatie-uitwisseling tussen de politiediensten.

De speurders zijn erin geslaagd het netwerk bloot te leggen tot in het buitenland, wat een duidelijk zicht geeft op een dergelijke organisatie en vooral toelaat deze criminele bende tot aan de wortel aan te pakken.

De Onderzoeksrechter zal verzoeken dat de in het buitenland opgepakte verdachten uitgeleverd worden aan België.

Dit is de vijfde bende mensensmokkelaars die dit jaar opgerold wordt door FGP Oost-Vlaanderen.

Begin dit jaar werden al twee bendes van Koerden opgepakt die landgenoten smokkelden door ze ongezien te verbergen in de laadruimtes van vrachtwagens langs de E40.

Ook een bende mensensmokkelaars uit Oekraïne werd in het begin van het jaar opgerold.

En enkele dagen geleden konden 16 verdachten van een Egyptische bende opgepakt worden die o.a. Syriërs naar Engeland smokkelden via de E40 parkings van Groot-Bijgaarden en Wetteren.