Jongeren lenen hun bankrekening aan criminelen

Brussel, 19/06/2018. - Uit een onderzoek naar phishing-mails is gebleken dat jongeren gecontacteerd worden door ronselaars om hun bankrekening ter beschikking te stellen. Jongeren gaan er vaak op in maar krijgen niet het beloofde geld. Belangrijker is dat ze ook een bestraffing riskeren en problemen kunnen krijgen met de banksector.

Phishing met valse bankmails

Eind 2017 is de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen op vraag van het parket Oost-Vlaanderen een onderzoek gestart naar een bende die zich inlaat met phishing. De bende stuurt naar nietsvermoedende slachtoffers een mail waarbij ze zich uitgeven voor een bank en waarbij aan de klant gevraagd wordt om via een link hun bankrekeningnummer en hun geheime codes door te geven onder het mom van de nieuwe privacy-wetgeving, een beter bescherming tegen fraude, een vernieuwde bankkaart die slechts tijdelijk gratis beschikbaar is,…

Eens deze gegevens ter beschikking, wordt er geld van de rekening van het slachtoffer gehaald en overgeschreven naar een andere rekening, om dan vervolgens cash afgehaald te worden, om gebruikt te worden in casino’s, of bij online aankopen.

 

Rekening van jongeren

Uit het onderzoek blijkt dat deze rekeningen waarop het geld gestort wordt, toebehoren aan jongeren (minderjarigen- jong meerderjarigen) die hiertoe aangezocht worden door ronselaars. Degenen die hun rekening hiertoe ter beschikking stellen worden in vaktermen vaak omschreven als ‘money-mules’ (of geldezels).

De ronselaars gebruiken excuses als "eigen bankkaart verloren" en "dringend een rekening nodig om loon op te laten komen", of gewoonweg voor de jongeren dé kans om veel geld te verdienen (belofte van 20% van het bedrag), gelden afkomstig van bitcoins of inkomsten van gaming, …

De ronselaars werken vaak ook via Snapchat of Instagram om jongeren te bereiken. Ondanks de loze beloftes van grote verdiensten gaan er een hele groep jonge 'money-mules' in op de vraag.

Uit het gevoerde onderzoek kwamen meerdere jongeren naar voor uit Vlaanderen (o.a. regio Gent) die als money-mule meewerkten aan deze oplichtingspraktijken.

 

Georganiseerde internationale bende

Zonder het soms echt goed te beseffen, maken deze jongeren deel uit van een goed georganiseerde bende die internationaal feiten van oplichting pleegt met talrijke slachtoffers.

Na grondig onderzoek is de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen een bende op het spoor gekomen, waarna door het parket de onderzoeksrechter te Gent gevorderd werd om het onderzoek verder te zetten.

Hieruit blijkt dat de ronselaars ook de Gentse regio afkomstig zijn en het vaak jongeren betreft die al eerder in aanraking kwamen met het gerecht. Zij werken op hun beurt voor een organisatie die linken heeft met Nederland.

In dit onderzoek werden reeds huiszoekingen uitgevoerd in België en Nederland en verdachten opgepakt. Het onderzoek is echter nog volop lopende waardoor er hierover geen verdere mededelingen mogelijk zijn.

 

Verwittiging jongeren

Zowel Parket als de Federale Politie wensen voornamelijk de jongeren te sensibiliseren voor deze problematiek. Het advies is duidelijk: stel je bankrekening niet ter beschikking van anderen!

Money-mules stellen zich immers bloot aan:

- juridische vervolging als verdachte en opname in politiedatabanken

- problemen bij hun bank (verwerping van hun rekening, aanvaarding latere leningen/ kredieten/ hypotheken).

Money-mules zijn als het ware de eersten die in beeld komen bij een onderzoek naar verdachten. Bovendien is er niemand gekend die uiteindelijk het beloofde geld betaald is geweest voor hun 'diensten', integendeel. Ook dreigementen daarbij zijn schering en inslag. De meesten beseffen echt niet waarin zij zich begeven.

Het Parket Oost-Vlaanderen bekijkt in dit dossier elke individueel geval van de money-mules om tot een geschikt gevolg te komen.