Kopstuk van een Albanese misdaadorganisatie aangehouden

BRUSSEL, 15-07-2015. - Na twee jaren onderzoek heeft de federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel een einde kunnen maken aan de illegale praktijken van A.B. Deze Belg, ongeveer 60 jaar oud en van Turks-Albanese origine, was sinds een twintigtal jaren eigenaar van een horecazaak in Schaarbeek, niet ver van de Rogierlaan.

Door gebruik te maken van stromannen, is het café verschillende keren van naam veranderd en het fungeerde als dekmantel voor illegale praktijken in verband met de verkoop van vuurwapens en detailhandel in cocaïne. Blijkbaar zouden er tot meerdere kilo's per maand verkocht zijn geweest.

De afdeling antibanditisme van de FGP Brussel heeft deze informatie-elementen verzameld en geanalyseerd. De gerechtelijke overheden hebben de nuttige middelen geleverd om het onderzoek vooruit te helpen (bijzondere opsporingsmethodes en telefoontap).

Het werk van de politie en de magistraten heeft vruchten afgeworpen, want met de hulp van de speciale eenheden van de federale politie konden A.B. en zijn handlangers worden aangehouden.
De aanhoudingen werden verricht in een hotel in de hoofdstad op het moment dat een transactie werd afgerond en een deel van de verdachten een 9 mm-wapen droeg. Meer dan 15 kg cocaïne werd in beslag genomen en andere huiszoekingen werden verricht.

De sectie vermogen van de FGP Brussel zou al maatregelen hebben genomen om bepaalde goederen van een deel van de organisatie in beslag te nemen.

Het onderzoek dat wegens criminele organisatie werd geopend, wordt voortgezet. Drie personen werden aangehouden en de onderzoekers zouden over de juiste informatie beschikken om de organisatie volledig te kunnen opsporen en ontmantelen.