Lokale en Federale Politie houden actie tegen woninginbraken in arrondissement Halle-Vilvoorde

BRUSSEL, 28/10/2017. - De lokale en Federale Politie hebben tijdens de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 oktober 2017 een rootschalige controleactie “Exit” gehouden in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Er zijn in het totaal 187 voertuigen en 219 personen grondig gecontroleerd. De Exit-actie kadert in de nationale actiedag “1 Dag Niet” tegen inbraken in gebouwen is in de eerste plaats gericht tegen de woninginbraken, inbraken in gebouwen en rondtrekkende dadergroeperingen en in de tweede plaats naar (verkeers) criminaliteit in het algemeen en illegaal verblijf in het land.

Als gordel rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt het arrondissement Halle-Vilvoorde geconfronteerd met verschillende criminaliteitsvormen met een zware impact voor de bevolking, zoals woninginbraken. Inbraken in woningen en in andere gebouwen maken dan ook deel uit van de lijst van fenomenen die volgens de bestaande zonale veiligheidsplannen (ZVP) en het Nationaal Veiligheidsplan (NVP) prioritair door de politiediensten moeten worden aangepakt.



In de strijd tegen deze criminaliteitsfenomenen worden op lokaal en regionaal niveau al talrijke acties opgezet.

Ook op het arrondissementele niveau worden deze fenomenen aangepakt door het organiseren van grootschalige acties op de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. Bij een dergelijke FIPA-actie (Full Integrated Police Action) worden middelen en personeel van de lokale politie en van de verschillende diensten van de Federale Politie, gezamenlijk en geïntegreerd ingezet.

 

Op initiatief van de Coördinatie- en steundirectie van de Federale Politie Halle-Vilvoorde en in overleg met de politieoverheden en de lokale en federale politiediensten van het arrondissement werd afgelopen nacht opnieuw een FIPA-actie “Exit” georganiseerd.

Deze acties hebben een sterk ontradend effect naar potentiële daders en dragen ook bij tot de verhoging van het veiligheidsgevoel van de bevolking.

 

 

Resultaten

 

De actie “Exit 1 Dag Niet” heeft plaatsgevonden tussen 27/10, 18:00 uur en 28/10, 02:00 uur. Er werden in totaal 187 voertuigen en 219 personen gecontroleerd, alsook 8671 voertuigen via mobiele ANPR. Hiervan waren 7 personen en 46 voertuigen geseind als op te sporen voor diverse feiten. 12 bestuurders een positieve ademtest af en maar liefst 242 bestuurders gaven wél het goede voorbeeld en bliezen negatief! 3 personen reden onder invloed van drugs. Het rijbewijs van deze personen werd onmiddellijk ingetrokken. Verder werden tijdens de actie een aantal kleine hoeveelheden drugs en een verboden wapen aangetroffen. In een wagen werd bij de controle een aanzienlijke som geld aangetroffen en inbeslaggenomen wegens witwassen.

 

Aan de actie van afgelopen nacht namen 7 lokale politiediensten van het arrondissement Halle-Vilvoorde deel, alsook de Luchtvaartpolitie van de nationale luchthaven Zaventem. De actie werd gecoördineerd vanuit de noodcentrale van de Federale Politie in Leuven. Ter ondersteuning van de arrondissementele actie zette de Federale Politie bijkomende middelen en personeel in zoals een drughond en een helikopter, personeel van het Communicatie- en informatiecentrum Vlaams-Brabant (CIC) en de Coördinatie- en Steundirectie (CSD). Verder verleenden personeelsleden van het interventiekorps Halle-Vilvoorde bijstand bij deze actie. Voor bijkomende expertise kon een beroep gedaan worden op de Dienst Vreemdelingenzaken en de Federale Gerechtelijke Politie Halle-Vilvoorde (FGP).

 

In totaal werden 71 personeelsleden van de lokale en Federale Politie ingezet, verspreid over het arrondissement. Naast het uitvoeren van patrouilles werden er diverse controleposten opgericht aan de belangrijkste verbindingswegen en aan de op- en afritten van de autosnelwegen. ​