Maandenlange vlucht van ‘Most Wanted’ veroordeelde eindigt in het Verenigd Koninkrijk

BRUSSEL, 24/02/2021. - Na weken van actieve opsporing zijn de politiediensten in het Verenigd Koninkrijk er op dinsdag 23 februari in geslaagd de voortvluchtige Saliboko Yumbi te arresteren. De actieve opsporing van de voortvluchtige werd door het parket van Luik aan het Fugitive Active Search Team (FAST) van de Federale Politie toevertrouwd. Zij konden de betrokkene enkele weken geleden lokaliseren in het Verenigd Koninkrijk.

Saliboko Yumbi werd veroordeeld voor meerdere feiten, waaronder feiten van verkrachting. In totaal werd hij veroordeeld tot 13 jaar en 6 maanden gevangenisstraf. De voortvluchtige werd eind oktober 2020 op zowel de Belgium’s Most Wanted-lijst als de Europe’s Most Wanted-lijst van Europol geplaatst.

Op basis van recente onderzoeksresultaten kon het FAST-team van de Federale Politie de betrokkene enkele weken geleden lokaliseren in het Verenigd Koninkrijk. Dankzij een optimale samenwerking tussen het FAST, de verbindingsofficier van de Belgische politie in het Verenigd Koninkrijk en verschillende Britse politiediensten, kon Saliboko Yumbi op dinsdagmiddag 23 februari in een Londense buitenwijk worden gearresteerd. Dit op basis van verschillende Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd door België.

De gearresteerde voortvluchtige verschijnt op woensdag 24 februari voor het Londense Extradition Court, dat over zijn uitlevering zal beslissen.

Het Fugitive Active Search Team (FAST) is een eenheid van de Federale Gerechtelijke Politie. Het team is belast met de actieve opsporing van voortvluchtige veroordeelden, ontsnapte gevangenen en voortvluchtigen die internationaal worden gezocht door een ander land en in België verblijven.