Nog steeds te veel bestuurders te snel tijdens derde flitsmarathon

BRUSSEL, 24/04/2015 - De federale politie heeft in samenwerking met de lokale politiezones de derde flitsmarathon georganiseerd. Van donderdag 23 april 2015 om 6 uur tot vrijdag 24 april om 6 uur hebben de federale en lokale politie in heel België de snelheid van de autobestuurders gecontroleerd. Deze actie was bedoeld om de automobilisten aan te zetten om hun voet van het gaspedaal te halen en hen nogmaals te sensibiliseren voor de gevaren van overdreven snelheid. In totaal hebben 80 politiemensen van de federale Wegpolitie en 105 lokale politiezones deelgenomen aan deze marathon.

Het is belangrijk om erop te wijzen dat deze grote inzet van politiemensen kon plaatsvinden ondanks de 'last minute' organisatie van een buitengewone Europese top. Hiervoor was de inzet nodig van 90 leden van de federale Wegpolitie die oorspronkelijk voorzien waren voor de operatie.

We hebben bovendien kunnen vaststellen dat de meeste personeelsleden gisteren aanwezig waren op het terrein, omdat ze zich ervan bewust zijn dat verkeersveiligheid een prioriteit van de federale politie is en moet blijven, om te blijven strijden tegen het te grote aantal slachtoffers dat onze Belgische wegen blijven maken (715 doden in 2014!).



Met vaste en mobiele radars hebben de politiemensen de snelheid gecontroleerd op het hele snelwegennet en secundaire weggennet van het land. Overdreven en/of onaangepaste snelheid is immers de oorzaak van een derde van de dodelijke verkeersongevallen. Om die reden is verkeersveiligheid een dagelijkse uitdaging voor de geïntegreerde politie.



Tijdens de eerste flitsmarathon in maart 2014 werd aan de burgers gevraagd om de plaatsen door te geven waarvan ze vinden dat de politie er een controledispositief zou moeten plaatsen. Sommige van die plaatsen werden tijdens deze derde flitsmarathon hernomen door de politie.



Opgelet, nog niet alle resultaten van deze actie hebben ons bereikt (ongeveer 80%)



Dit zijn de resultaten van de controles met mobiele camera's:

  • Aantal mobiele dispositieven: 582
  • Aantal gecontroleerde voertuigen: 262.230
  • Aantal processen-verbaal en onmiddellijke inningen: 16.855
  • Aantal ingetrokken rijbewijzen: 62

Op dit ogenblik tellen we ook nog 2.347 processen-verbaal bij de onbemande camera's (de flitspalen). Ook hier zijn nog niet alle overtredingen verwerkt.



Deze resultaten versterken de politie in de overtuiging dat de strijd tegen overdreven snelheid absoluut noodzakelijk blijft, zowel preventief als repressief. De kans is dus zeer groot dat er de komende maanden ook een vierde flitsmarathon komt.