Oostvlaamse actie vangt druggebruikers en op te sporen personen

BRUSSEL,16/06/2019. - Van vrijdag 14 juni op zaterdag 15 juni 2019 tussen 18:00 uur en 02:00 uur hebben de federale en lokale politiediensten samen een grote controleactie gehouden in Oost-Vlaanderen. De actie was vooral gericht naar inbraken en vermogensgerelateerde misdrijven. 13 personen werden betrapt met drugs bij zich, 11 mensen waren op te sporen,  9 bestuurders reden onder invloed (waarvan 3 onder invloed van drugs en 6 onder invloed van alcohol). Er werden in totaal 543 wagens gecontroleerd.

13 personen waren in het bezit van drugs (telkens kleine hoeveelheden), 11 personen stonden gesignaleerd als “op te sporen” en er werd één verboden wapen aangetroffen, (een knuppel).

33 verkeersinbreuken vastgesteld

Ook zijn er verschillende verkeersinbreuken die werden vastgesteld. Zo reden er 9 personen onder invloed (3 onder invloed van drugs en 6 onder invloed van alcohol). Twee personen hadden geen geldig rijbewijs, 3 personen waren niet verzekerd en 3 personen waren niet in orde met de technische keuring. Het parket trok 3 rijbewijzen in en 3 rijbewijzen werden voor 3 tot 6 uur ingehouden.

Samenwerking politie en bewakingsondernemingen

Aan de actie van afgelopen nacht, gecoördineerd vanuit het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC)  in Gent, namen tientallen politiemensen deel, afkomstig uit 14 politiezones en de Federale Politie (zie opsomming van alle deelnemers onderaan dit document). Er werd ook zoals gewoonlijk samengewerkt met drie private bewakingsondernemingen.

Regelmatige inspanningen

In de strijd tegen criminaliteitsfenomenen zijn op verschillende niveaus acties voorzien, zowel op lokaal als op regionaal niveau. Op provinciaal vlak worden deze fenomenen aangepakt door het organiseren van grotere acties (beter gekend als FIPA’s of Full Integrated Police Actions, zoals deze actie er een is). Tijdens deze controles worden middelen en personeel van zowel de lokale als de federale politie gezamenlijk en gemengd ingezet en specifiek gericht op de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. Het doel van de huidige actie is langs de ene kant ontradend werken naar potentiële daders, of als het kan hen op heterdaad kunnen betrappen, en anderzijds het veiligheidsgevoel van de bevolking te verhogen.

Deelnemende politiezones

Aalst, Aalter, Berlare/Zele, Buggenhout/Lebbeke, Deinze/Zulte/Lievegem, Erpe-Mere/Lede, Gent, Kruibeke/Temse, Lokeren, Regio Rhode & Schelde, Schelde/Leie, Sint-Niklaas, Vlaamse Ardennen en Waasland-Noord.

Diensten van de Federale Politie

Centrale diensten: Luchtsteun, Hondensteun en het Technisch Steunteam
Oost-Vlaamse afdelingen: het Interventiekorps, het Communicatie en Informatiecentrum en het Arrondissementeel Informatiekruispunt van de Coördinatie- en Steundirectie, de Scheepvaartpolitie, de Spoorwegpolitie en de Wegpolitie.