Opnieuw grote controleactie in Oost-Vlaanderen tegen inbraken en drugs

BRUSSEL, 22/09/2019. - De federale en lokale politiediensten hebben in de avond van zaterdag 21 september 2019 op zondag 22 september tussen 19:00 uur en 03:00 uur een grote controleactie “Goliath + Hazeldonk/Etoile” gehouden in Oost-Vlaanderen. Het luik “Goliath” richt zich op inbraken in panden (woningdiefstallen, garagediefstallen,…) en andere vermogensdelicten (autodiefstallen, autokraken, fietsdiefstallen,…) terwijl het luik “Hazeldonk/Etoile” specifiek op drugstoerisme en de hieraan verbonden overlast is georiënteerd. “Hazeldonk” is een Benelux-Franse samenwerking in het raam van verdovende middelen. Op gerechtelijk vlak werden er 85 processen-verbaal opgesteld waarvan 73 voor drugsbezit. Tijdens de actie werden ook 99 gecontroleerden betrapt op een verkeersinbreuk. 169 bestuurders legden een ademtest af. 50 bestuurders dienden hun rijbewijs in te leveren voor rijden onder invloed van drugs en/of alcohol.

 

Verschillende voertuigen probeerden aan controle te ontsnappen

In Berlare wou een voertuig zich onttrekken aan een controle en werd de achtervolging door de PZ Berlare-Zele ingezet. Het vluchtend voertuig kwam daarbij terecht tegen een verlichtingspaal in Wichelen. De bestuurder, onder invloed van verdovende middelen, bleek rond te rijden met een voertuig met een geschrapte nummerplaat. In het voertuig werden 2 bidons mazout en materiaal aangetroffen dat kan dienen als inbrekersmateriaal. De bestuurder werd gearresteerd en voor verder onderzoek overgebracht naar het politiecommissariaat van Berlare-Zele. Drie politieambtenaren raakten licht gewond bij deze actie.

Ook in de haven van Gent werd een voertuig achtervolgd en onderschept. De Scheepvaartpolitie merkte een voertuig op dat na het begaan van een verkeersovertreding niet wilde stoppen. Twee politieploegen konden het voertuig met Spaanse kentekenplaat onderscheppen ter hoogte van de Kanazawastraat. De bestuurder werd overgebracht naar het commissariaat.

In de politiezone Meetjesland-Centrum wilde nog een bestuurder zich onttrekken aan een politiecontrole. Hij vluchtte te voet de bossen in ter hoogte van de Gentweg in Lembeke maar werd even later gevat door de ploegen ter plaatse. Betrokkene legde een positieve ademtest af.

Andere opmerkelijke feiten

Bij een controle te Zelzate werden door de politiezone Regio Puyenbroeck 9 processen-verbaal opgesteld voor drugsbezit en 3 voor verboden wapendracht. Ook werd er een bedrag van 1400€ aan verkeersovertredingen uitgeschreven waarbij van 7 bestuurders hun rijbewijs onmiddellijk werd ingetrokken door het parket.

Politiezone Gent tot slot, stelde 52 processen verbaal op inzake drugsbezit na controle in het station Gent Sint-Pieters en in de buurt van een dance-event. Ook moesten 24 bestuurders voor een bepaalde tijd hun rijbewijs inleveren.   
Aan de actie van afgelopen nacht, gecoördineerd vanuit het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC)  in Gent, namen 14 politiezones deel alsook de Oost-Vlaamse Wegpolitie, Spoorwegpolitie en Scheepvaartpolitie. Tevens zette de federale politie ter ondersteuning meerdere centrale diensten in waaronder een helikopter, twee drugshonden, een speurhond en het Technisch Steun Team (zie opsomming van alle deelnemers onderaan dit document). Er werd bovendien samengewerkt met verschillende private bewakingsondernemingen.

Deelnemende eenheden

Lokale politie
Aalter, Berlare/Zele, Buggenhout/Lebbeke, Deinze/Zulte/Lievegem, Erpe-Mere/Lede, Gent, Hamme/Waasmunster, Kruibeke/Temse, Meetjesland-Centrum, Regio Puyenbroeck, Regio Rhode & Schelde, Schelde-Leie, Waasland-Noord en Wetteren/Laarne/Wichelen.

Federale politie:
Luchtsteun (DAFA), Hondensteun (DACH), Interventiekorps (CIK OVL), Communicatie en Informatiecentrum (CIC OVL), Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK OVL), Wegpolitie (WPR OVL), Spoorwegpolitie (SPC OVL), Scheepvaartpolitie (SPN Gent), Scheepvaartpolitie Zeebrugge (Technisch Steun Team) en de Coördinatie- en Steundirectie (CSD OVL) .