Opnieuw grote controleactie tegen inbraken en drugs

BRUSSEL, 24/05/2019. - De federale en lokale politiediensten hebben afgelopen nacht tussen 19:00 uur en 03:00 uur een grote actie uitgevoerd in Oost-Vlaanderen. De 99 politiemensen die werden ingezet controleerden vooral op enerzijds inbraken en diefstallen en anderzijds op drugstoerisme en druggerelateerde feiten. 24 mensen werden aangetroffen in het bezit van drugs, 6 gesignaleerde personen werden tegengehouden, 10 bestuurders reden onder invloed (4 drugs, 6 alcohol).  De minister van Binnenlandse Zaken heeft de actie bijgewoond.

In de strijd tegen de hierboven vermelde criminaliteitsfenomenen zijn acties voorzien, zowel op lokaal als op regionaal niveau.

Op provinciaal vlak worden deze fenomenen aangepakt door het organiseren van grotere acties (beter gekend als FIPA’s of Full Integrated Police Actions, net zoals deze actie). Tijdens deze controles worden middelen en personeel van zowel de lokale als de federale politie gezamenlijk en geïntegreerd ingezet en specifiek georiënteerd naar de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. Het doel van dit soort acties is het ontmoedigen van potentiële daders en zo mogelijk op heterdaad betrappen. Even belangrijk is het verhogen van het veiligheidsgevoel van de bevolking.

Naast het uitvoeren van patrouilles (herkenbaar of anoniem) werden er diverse statische controleposten opgericht op de belangrijkste verkeersassen en verbindingswegen, alsook binnen het havengebied van Gent.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft een bezoek gebracht aan het dispositief te Wetteren aan de E40, waar hij de burgemeesters van Wetteren en Oosterzele alsook de korpschef van de politiezone Wetteren/Wichelen/Laarne ontmoette. De minister legde vooral de nadruk op het belang van dergelijke acties en de aanpak van de inbraken- en drugsproblematiek.

 

Resultaten:

Tijdens de actie werden 31 verkeersinbreuken vastgesteld. Op gerechtelijk vlak werden er 40 processen-verbaal opgesteld.

Er werden in totaal 507 wagens gecontroleerd.

Tijdens de actie werden volgende zaken/feiten vastgesteld :

 1. gerechtelijke inbreuken: de meest voorkomende:
  • 24 in bezit van drugs (1 persoon werd tijdens een roadblock te Gent aangetroffen met 42 g marihuana; vervolgens werd bij een huiszoeking bij die persoon nog eens 7 g aangetroffen; anderen hadden eerder kleine hoeveelheden bij zich)
  • In Gent werd een fietsdief op heterdaad betrapt
  • 6 waren gesignaleerde personen ( verval recht tot sturen,  aantreffen verdwenen persoon, …)
  • 3 verboden wapens (boksbeugels, taser)

b) verkeersinbreuken: de meest voorkomende:

 • rijden onder invloed van drugs: 4
 • rijden onder invloed van alcohol: 6
 • geen geldig rijbewijs : 1
 • niet verzekerd: 4
 • rijden zonder rijbewijs: 1
 • Er werden 6 rijbewijzen van 3 tot 6 uur ingehouden; 4 rijbewijzen werden ingetrokken door het Parket.

 

De actie werd gecoördineerd vanuit het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC)  in Gent. De 99 politiemensen die deelnamen waren afkomstig uit 10 politiezones, de Oost-Vlaamse Scheepvaartpolitie en de centrale steundiensten van de federale politie met onder meer inzet van een helikopter, twee drugshonden en 1 speurhond. Er werd tevens samengewerkt met drie private bewakingsondernemingen.

 

 

Deelnemende politiezones:

Berlare/Zele, Buggenhout/Lebbeke, Denderleeuw/Haaltert, Erpe-Mere/Lede, Gent, Lokeren, Meetjesland-Centrum, Regio Rhode & Schelde, Waasland-Noord en Wetteren/Laarne/ Wichelen.

Federale politie:

Centrale diensten: Luchtsteun en Hondensteun. Oost-Vlaamse diensten: het Interventiekorps, het Communicatie en Informatiecentrum en het Arrondissementeel Informatiekruispunt van de Coördinatie- en Steundirectie, de Scheepvaartpolitie.