Politie valt in de prijzen met ‘serious game’ rond ethische dilemma’s

De Geïntegreerde Politie heeft op vrijdagavond 18 maart tijdens de uitreiking van de Publica Awards de publieksprijs gewonnen in de categorie ‘safety & security’. Ze kreeg deze award voor het project ‘Omgaan met politionele dilemma’s, a serious game’. Met dit geïntegreerd project wil de politie, aan de hand van een bordspel en een aanvullend digitaal luik, haar (toekomstige) medewerkers bewust maken van integriteitskwesties, netelige situaties in groep bespreekbaar maken en ethisch handelen op een speelse manier stimuleren.

20220322_Publica_Awards

 

Een mooie bekroning was het voor de Geïntegreerde Politie, vrijdag tijdens de Publica Awards. Deze awards zetten inspirerende overheidsprojecten in de kijker in vijf categorieën. In de categorie ‘safety & security’ was het de Geïntegreerde Politie die met de publieksprijs ging lopen, dankzij de ‘serious game’ rond omgaan met politionele dilemma’s die recent werd ontwikkeld.



Anjuli Van Damme, commissaris bij de Lokale Politie van Lokeren en initiatiefneemster van het project, is alvast heel blij met de erkenning van het publiek. “Ik ben aangenaam verrast door de enorme belangstelling vanuit alle hoeken van het land!”, zegt Van Damme. Voor haar is het duidelijk, deze serious game is veel meer dan zomaar een spel. “Ik maak steevast duidelijk dat het niet zomaar een ‘spel’ is dat je kan meenemen, maar een ‘tool’ om te leren omgaan met integriteitsdilemma’s. Een opleiding zeg maar, altijd onder begeleiding van een trainer. Maar laat dat het enthousiasme niet temperen!”





The game

Het dilemmaspel kwam tot stand door een nauwe samenwerking tussen mensen van de Lokale en Federale Politie, maar ook met academici. Het omvat een traditioneel spelbord, aangevuld met een digitaal platform waarbij men aan de hand van QR-codes, filmpjes en fotoverhalen politiemensen iets probeert bij te leren over thema’s als professioneel profileren, pest- en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, privétijd versus arbeidstijd, discriminatie, het raadplegen van camerabeelden en databanken, enzovoort. Zo leren aspiranten en politiemensen beter communiceren over moeilijkheden waarmee ze te maken krijgen in de job.



De acteurs in de filmpjes en fotoverhalen zijn vrijwilligers van zowel de Lokale als Federale Politie die mee hun schouders gezet hebben onder dit project. “De filmpjes en fotoverhalen zijn aandachtstrekkers die heikele thema’s makkelijker bespreekbaar moeten maken. Ze tonen politiemensen in herkenbare situaties waarbij je ziet dat er iets wringt”, zegt Van Damme. Zo maakt het spel gesprekken over integriteit erg tastbaar.





Cursus op maat

De serious game is een innovatieve manier om politionele, ethische dilemma’s bespreekbaar te maken en op een positieve manier integer handelen te stimuleren. De kracht van het project zit hem in de veelzijdigheid en flexibiliteit. Het spel is moduleerbaar, in die zin dat dilemma’s kunnen worden gekozen op maat van de ploeg die het speelt. Of het dus aspiranten zijn of leidinggevenden, rechercheurs of office managers: de serious game is geschikt voor iedereen binnen de Geïntegreerde Politie. Bijkomend kan het spel ook geüpdatet worden en is inspelen op de actualiteit en evoluties in het politielandschap geen probleem.



Momenteel wordt gewerkt aan de opleiding van een aantal trainers, zodat de serious game rond omgaan met politionele dilemma’s binnenkort overal binnen de politiediensten gespeeld kan worden. De primeur zal voor de aspiranten zijn, voor wie het spel een waardevolle aanvulling van hun opleiding kan betekenen. Er wordt momenteel gewerkt aan een Franse vertaling van de serious game. In een later stadium zou ook een Duitse versie uitgebracht worden. De dienst Integriteit van de Federale Politie verzorgt de coördinatie van het project.