Programma van de plechtigheid van de Nationale Feestdag 2021

Ook dit jaar nog zal de plechtigheid van de Nationale Feestdag op het Paleizenplein in Brussel een speciaal tintje krijgen. Om hulde te brengen aan al diegenen die sinds het begin van de pandemie het beste van zichzelf hebben gegeven, zal het militair en burgerlijk defilé aan hen opgedragen worden. De plechtigheid zal tevens opgeluisterd worden met artistieke optredens vanop vijf unieke locaties in België.

Conférence de presse 2107

21 juli is traditioneel gezien de gelegenheid om de vrouwen en mannen te huldigen en te bedanken die, elk dag en vaak anoniem, hun beste beentje voorzetten voor de veiligheid van onze landgenoten. Dit jaar wenst de federale regering ook alle mensen te huldigen die zich tijdens de pandemie hebben ingezet voor de samenleving. Deze mensen maken deel uit van Defensie, de burgerlijke veiligheids- en hulpdiensten (Federale Politie en zones van de Lokale Politie) of zijn gewone burgers. U hebt het goed begrepen, het thema van deze Nationale Feestdag is "de Covid-helden".

Binnenlandse Zaken, Defensie en de Kanselarij van de Eerste Minister bundelen hun krachten om, in nauwe samenwerking met het Koninklijk Paleis en andere partners, de bevolking een plechtigheid voor de Nationale Feestdag te bieden waarin traditie en moderniteit worden verenigd. Deze plechtigheid zal plaatsvinden op het Paleizenplein en zal een aantrekkelijke eigentijdse viering zijn met onder meer een artistiek luik en concerten in verschillende provincies van het land.

Pers conferentie

 

Een nieuw concept en een heleboel andere nieuwigheden

Het traditionele militair en burgerlijk defilé zal er anders uitzien. Het zal compacter en moderner zijn, maar bepaalde noodzakelijke aspecten zullen wel behouden blijven, zoals de herdenkingsplicht: de veteranen van de Koreaanse Oorlog zullen gehuldigd worden en de verschillende legercomponenten zullen defileren. Let op de aanwezigheid van HKH Prinses Elisabeth in het defilé, bij het detachement te voet van de Koninklijke Militaire School.

 

Defensie zal voor de eerste keer, in samenwerking met de Federale Politie, een dynamische demonstratie organiseren op het Paleizenplein, tijdens welke onze militairen blijk zullen geven van hun know-how. Het militair defilé zal beginnen om 14u00. De demonstratie van Defensie is gepland om 14u30.

 

Vanaf 14u40 zullen de burgerlijke hulpdiensten defileren. Dit jaar zal hulde worden gebracht aan de Covid-helden; dit thema werd opgesplitst in vier onderdelen:

  1. het onderwijs en de jeugd;
  2. de vaccins;
  3. de zorgverlening en de gezondheid;
  4. de logistiek.

 

Elk van deze vier onderdelen zal een specifiek aspect van het burgerlijk defilé vormen. De Covid-helden zullen worden geëerd in het eigenlijke defilé, maar ook via videogetuigenissen en bij de artistieke optredens op buitengewone locaties over het ganse land.

 

De muziek kent u ...

Het defilé op het Paleizenplein zal begeleid worden door de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (Defensie), die enkele standaardwerken van Belgische artiesten zal laten horen. De plechtigheid zelf zal afgewisseld worden met muzikale en poëtische optredens vanop symbolische en adembenemende locaties in Brussel en in de provincies Namen, Limburg, Henegouwen en Vlaams-Brabant. Alle gekozen plaatsen hebben een link met één of meer thema's die in de kijker worden gezet. Telkens zullen enkele Covid-helden de artistieke optredens live bijwonen. En er is een 100% Belgische affiche aangekondigd: Esohe Weyden en Félix Radu, Loïc Nottet, Joost Zweegers (Novastar) en Portland, Iliona, Bazart, Zwangere Guy en Roméo Elvis.

 

Be Heroes en studenten

In de tribunes zullen 50 helden van "Be Heroes" zitten, samen met de personen die hen nomineerden. Op verzoek van ZM de Koning en met de steun van de Minister van Binnenlandse Zaken, zet het burgerinitiatief Be Heroes alledaagse helden in de kijker, die de afgelopen jaren, ver weg van alle aandacht, het beste van zichzelf hebben gegeven om anderen te helpen. In de voorbije weken hebben meer dan 1.000 mensen hun helden genomineerd op www.beheroes.be. Begin september zal de Koning zeven helden en de personen die hen nomineerden, op audiëntie in het Koninklijk Paleis ontvangen.

Ter gelegenheid van de Nationale Feestdag wil de Minister van Binnenlandse Zaken de studenten bedanken voor de moed die zij hebben getoond tijdens deze lange periode van de strijd tegen de pandemie. De Minister heeft dus studenten van verschillende universiteiten en hogescholen (ook van kunstacademies) van alle gemeenschappen van het land uitgenodigd om de plechtigheid vanop de tribunes bij te wonen.

Alle gezondheidsmaatregelen zullen worden gerespecteerd om de veiligheid van de genodigden en de deelnemers te garanderen. Om evidente redenen zullen het Feest in het Park en het vuurwerk, traditioneel georganiseerd door het "Syndicat d'Initiative Bruxelles-Promotion", dit jaar niet plaatsvinden. Evenmin zal het grote publiek noch de plechtigheid, noch de lokale optredens kunnen bijwonen. Enkel personen met een uitnodiging zullen toegang krijgen tot de verschillende sites. De bevolking zal de volledige plechtigheid echter op televisie kunnen volgen op Eén (VRT) en La Une (RTBF).

Afspraak dus voor een nooit eerder geziene editie van onze Nationale Feestdag!

 

Het persdossier «21 juli» van de federale overheid is beschikbaar op de website www.2107.be.

 

Bron : www.2107.be