Provinciale controle handcarwashes

Persmededeling parket West-Vlaanderen

Op 2 april 2014 werd in het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen een provinciale controle gehouden die zich toespitste op de uitbatingen van handcarwashes. In totaal werden 16 uitbatingen in de provincie gecontroleerd.

De provincie West-Vlaanderen kent talrijke uitbatingen die kunnen gevat worden onder de algemene term "car wash". Sedert enige jaren zijn er in die sector ook in West-Vlaanderen verscheidene hand car washes opgericht, waar de voertuigen manueel worden gereinigd en de klemtoon aldus meer op de arbeidskrachten dan op de infrastructurele investeringen komt te liggen.In dat opzicht zijn deze handcarwashes meer gevoelig voor sociale fraude, en werd bij vroegere controles meer dan eens vastgesteld dat illegale werknemers (zijnde personen in illegaal verblijf) werden tewerkgesteld of door uitbaters met niet-ingeschreven personeel (zwartwerk) werd gewerkt.15 leden van inspectiediensten (Sociale Inspectie, RVA, Toezicht Sociale Wetten en Inspectie Werk en Sociale Economie) trokken in verscheidene teams samen op pad, met bijstand van in totaal 35 leden van federale en lokale politiediensten uit West-Vlaanderen (Federale Gerechtelijke Politie van Brugge en Federale Gerechtelijke Politie van Kortrijk, Lokale Politiezones Vlas (Kortrijk), Riho (Roeselare) en Gavers), en voerden simultane controles in verschillende carwashes uit. De Scheepvaartpolitie van Zeebrugge stelde zich ter beschikking om administratieve afhandelingen te verrichten van personen in illegaal verblijf, en ook de dienst vreemdelingenzaken nam deel om eventuele dossiers inzake illegaal verblijf te kunnen afhandelen.

De controleactie gebeurde onder coördinatie van aspiranten-hoofdinspecteurs, en werd ondersteund door de West-Vlaamse Politieschool. De actie werd verder ondersteund door enerzijds de sectie mensenhandel van het parket van West-Vlaanderen (afdeling Brugge), en anderzijds de West-Vlaamse afdeling van het arbeidsauditoraat.Leden van het parket en het arbeidsauditoraat waren op het terrein aanwezig om de controle te volgen.Tijdens de controle werd bijzondere aandacht besteed aan de sociale reglementering omtrent tewerkstelling van personen. Voorgelegde documenten werden gecontroleerd op echtheid door gespecialiseerde politiemensen, en er werd tevens nagegaan of aan alle economische voorschriften en milieuvoorschriften was voldaan.

In totaal werden 16 instellingen in Kuurne, Roeselare, Oostende, Kortrijk, Torhout, Wevelgem, De Haan, Varsenare, Blankenberge, Middelkerke en Waregem op gecoördineerde wijze gecontroleerd.

In totaal werden 7 personen bestuurlijk aangehouden in het kader van hun illegaal verblijf in het land en zij werden ter beschikking gesteld van de dienst vreemdelingenzaken. Naast nog enkele andere inbreuken, werd in 3 handcarwashes illegale tewerkstelling vastgesteld, en in 2 andere instellingen werden inbreuken vastgesteld op de deeltijdse arbeid. Eén instelling was niet in orde met de economische reglementering, waarbij werd overgegaan tot inbeslagname van de kasgelden. In één uitbating werden milieuinbreuken vastgesteld door de milieverantwoordelijke van de lokale politiezone Riho.Amper één gecontroleerde hand carwash bleek volledig in orde te zijn. De overige uitbatingen zullen aanleiding geven tot verder onderzoek door politie en/of inspectie.

De resultaten van deze controleactie geven weer dat deze uitbatingen inderdaad zeer fraudegevoelig zijn, en dat uitbaters het vaak niet nauw nemen met economische of sociale reglementeringen. Op deze wijze plaatsen zij zich op een concurrentieel gunstiger positie ten overstaan van andere car washes in de sector die zich wèl in regel stellen en desgevallend investeringen verrichten om te voldoen aan alle uitbatingsvoorwaarden (milieu, sociale bijdragen, fiscaliteit,…).

Het parket en het arbeidsauditoraat nemen zich voor om dergelijke controles op geregelde tijdstippen te herhalen, en om de uitbatingen die op 2 april 2014 niet in orde waren binnen afzienbare tijd te onderwerpen aan een bijkomende controle.

Op 4 april 2014 spreekt de Correctionele rechtbank van Kortrijk zich overigens uit omtrent de vervolging van twee zaakvoerders van een carwash in Kuurne, waar in het verleden op herhaalde wijze illegalen aan het werk werden aangetroffen. De beide zaakvoerders dienden zich in maart 2014 te komen verantwoorden voor feiten die werden gekwalificeerd als mensenhandel, mensensmokkel en sociale inbreuken.

afz. Parket West-Vlaanderen, afdeling Brugge