Schietincident tijdens oefening Speciale Eenheden Federale Politie

BRUSSEL, 16/04/2018. - Op 13 april 2018 werd er door de Speciale Eenheden van de Federale Politie getraind op het domein 'Goetsenhoven' te Tienen.

Een collega raakte tijdens deze oefening spijtig genoeg levensgevaarlijk gewond, hij werd geraakt door een kogel. Ondertussen is het levensgevaar geweken maar de collega is zwaar gekwetst.



De oefening maakte deel uit van de opleiding die de politiemensen van deze eenheid voorbereiden op hun delicate en veelal gevaarlijke tussenkomsten. De leden van de Speciale Eenheden volgen een strikt programma waarbij realistische situaties moeten worden nagebootst. Daarbij maken zij, in erkende en daartoe uitgeruste gebouwen en terreinen, gebruik van de wapens en munitie die voorzien zijn om bij echte situaties te gebruiken.



Er wordt evenwel tijdens oefeningen niet met scherp op elkaar geschoten; het was dus nooit de bedoeling dat bij die bewuste oefening in kwestie met scherp zou geschoten worden.



Momenteel wordt een onderzoek gevoerd naar de juiste omstandigheden van dit ongeluk. Een dergelijk onderzoek is bij dergelijke incidenten gebruikelijk en wordt uitgevoerd door het Comité P.

De collega’s van DSU zijn zwaar onder de indruk van het gebeuren en worden psychologisch ondersteund.



De Federale Politie doet al het mogelijk om de familie actief te steunen. Alle collega's en in het bijzonder de leden van de Speciale Eenheden zijn in gedachten bij de zwaar gekwetste collega en zijn familie.



De Federale Politie zal zich, uit respect voor de collega en zijn familie en het lopende onderzoek, beperken tot dit persbericht.