Snelheidscontroles op de dag van de Ronde van Vlaanderen

OUDENAARDE, 10/04/2014.- Op zondag 6 april 2014 ging de 98ste Ronde van Vlaanderen door. Deze wielerwedstrijd is in de eerste plaats een sportief evenement maar er werden ook meer dan 120 nevenactiviteiten georganiseerd. Om al deze evenementen in goede banen te leiden, werden in totaal 1920 mensen (politie, stewards en seingevers) ingezet.

Om de veiligheid van de talrijke toeschouwers te garanderen, worden sinds 5 jaar snelheidscontroles uitgevoerd over het hele arrondissement Oudenaarde om snelle verplaatsingen tegen overdreven snelheid te ontraden. Dit jaar werden op 9 controleplaatsen in totaal 3722 voertuigen gecontroleerd waarvan 683 voertuigen en motoren sneller reden dan de toegelaten snelheid.

Concreet betekent dit dat 18,4% van de gecontroleerde bestuurders tegen de lamp liepen. In 2013 was dat 7,80%, in 2012 was dit 10,14%. Ondanks de fundamentele wijziging in de opbouw van het parcours, blijken nog steeds een groot aantal bestuurders de klik niet te maken dat snelheid en een volkstoeloop niet samengaan. Opmerkelijk is dat 115 bestuurders (17%) van de 683 op het grondgebied van het arrondissement Oudenaarde, meer dan 10km/uur te snel reden.

Daarnaast worden ook de bestuurders die meerdere malen werden geflitst in 2014 of verspreid over de voorbije 5 jaar, aangepakt. 19 recidivisten zullen eerstdaags een proces-verbaal in hun bus krijgen. Net zoals voorgaande jaren zal ook dit jaar voor de politierechtbank een themazittingsdag worden gehouden, waarop alle recidivisten/snelheidsovertreders gedagvaard worden. De datum van deze zitdag is nog niet gekend.

Tot slot werden er dit jaar naast de snelheidscontroles ook alcoholcontroles gehouden door de PZ Vlaamse Ardennen. In totaal werden op twee verschillende plaatsen 40 bestuurders gecontroleerd. Slechts drie personen bleken te rijden onder invloed.

Met deze controles wensen de Heer Procureur des Konings Geert Merchiers en de politiediensten van het arrondissement Oudenaarde bij te dragen tot een verhoogde verkeersveiligheid.