Snelheidscontroles op de dag van de Ronde van Vlaanderen

GENT, 09/04/2015 - Op zondag 5 april 2015 ging de 99ste Ronde van Vlaanderen door met aankomstplaats Oudenaarde. Deze wielerwedstrijd is in de eerste plaats een sportief evenement maar er werden toch ook hel wat nevenactiviteiten georganiseerd. Om al deze evenementen in goede banen te leiden en het publiek alsook de genodigden een aangename dag te bezorgen, werden voor zowel de Ronde van Vlaanderen voor elite én dames in totaal 2335 mensen (556 politie, 220 stewards en 1559 signaalgevers) ingezet.

Om de veiligheid van de talrijke supporters en toeschouwers te garanderen, worden sinds 6 jaar mobiele snelheidscontroles uitgevoerd om eventuele snelheidsduivels af te remmen. Dit jaar werden op 9 controleplaatsen in totaal 4814 voertuigen gecontroleerd waarvan 782 voertuigen en motoren sneller reden dan de toegelaten snelheid.

Concreet betekent dit dat 16,24% van de gecontroleerde bestuurders tegen de lamp liepen. In 2014 was dat 14,40% en in 2013 was het 7,80%. Ondanks de fundamentele wijziging in de opbouw van het parcours, blijken nog steeds een groot aantal bestuurders zich met overdreven snelheid te verplaatsen langsheen het parcours. Opmerkelijk is dat 114 bestuurders (13,87%) van de 782 op het grondgebied van het voormalige arrondissement Oudenaarde, meer dan 10km/uur te snel reden.

31 hoogvliegers reden zelfs meer dan 30km/u te snel met een absolute uitschieter van 49 km/uur boven de toegelaten snelheid.

Daarnaast worden ook de zogenaamde recidivisten, of de bestuurders die meerdere malen werden geflitst in 2015 of verspreid over de voorbije 5 jaar, aangepakt. 47 recidivisten zullen eerstdaags een proces-verbaal in hun bus krijgen. Ter vergelijking: vorig jaar hadden we slechts 19 recidivisten.

Net zoals voorgaande jaren zal ook dit jaar voor de politierechtbank een themazittingsdag worden belegd, waarop alle recidivisten/snelheidsovertreders gedagvaard worden. De datum van deze zitdag is nog niet gekend.

Met deze controles wensen de heer Geert Merchiers, Procureur afdeling Oudenaarde en de politiediensten van het voormalige arrondissement Oudenaarde bij te dragen tot een verhoogde verkeersveiligheid.