Voor 200.000 euro aan drugs teruggevonden tijdens controleactie in Oost-Vlaanderen

BRUSSEL, 19/12/2019. - De federale en lokale politiediensten hebben in de avond van woensdag 18 december 2019 op donderdag 19 december 2019 tussen 17:00 uur en 01:00 uur een grote controleactie “Goliath” gehouden in Oost-Vlaanderen. Dit soort acties richt zich op inbraken in panden (woningdiefstallen, garagediefstallen,…) en andere vermogensdelicten (autodiefstallen, autokraken, fietsdiefstallen,…). Er werden grote hoeveelheden drugs aangetroffen, 84 PV's opgesteld en 11 personen werden aangehouden.

Zestien lokale politiezones, samen met de Federale Wegpolitie en Spoorwegpolitie in Oost-Vlaanderen, waren van 17.00u tot 01.00u actief in heel de provincie.

Tijdens de actie werden in de provincie 1167 voertuigen tegengehouden, 409 personen gecontroleerd en meer dan 17808 voertuigen gescand met een ANPR-camera.

20 kg speed en A4-blad LSD

De Federale Politie zette onder meer ook de helikopter en de hondensteun in om de ploegen op het terrein te ondersteunen. Dankzij de alertheid van de Cel Patrouille en Toezicht (CPT) van de Federale Wegpolitie werden 2 personen uit het verkeer geselecteerd die een grote hoeveelheid verdovende middelen transporteerden. Het voertuig trachtte in eerste instantie te vluchten, maar samen met het Interventiekorps konden zij op een veilige manier het voertuig uit het verkeer halen en de verdachten overmeesteren.

Er werd 20 kg speed aangetroffen (straatwaarde ± 200.000€), een grote dosis LSD (vel A4) en gestolen telefoonhoezen.
De Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen voert het verdere onderzoek.

Andere resultaten

Tijdens deze actie werden onder meer:  

- 28 inbeslagnames verricht inzake gebruikershoeveelheden drugs
- twee baseballbats en een kabel als slagwerktuig in beslag genomen
- drie voertuigen in beslag genomen (drugsbezit en 2 niet verzekerd)
- 11 personen gerechtelijk aangehouden (3 drugbezit, 3 verdachte handelingen, 1 verhoor
  diefstal, 2 drughandel en 1 schending voorwaarden, 1 verhoor drugsbezit)
- Zeven rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken en twee rijbewijzen ingehouden
--
Tevens werden 84 processen-verbaal opgesteld voor onder andere:
- verdachte handelingen;
- drugsbezit;
- geseinde personen;
- verboden wapendracht;
- verkeersinbreuken (rijden onder invloed, zonder geldige verzekering of technische keuring)          

360 graden-aanpak (FIPA)

In de strijd tegen vermogen gerelateerde en druggerelateerde criminaliteitsfenomenen worden regelmatig grootschalige acties georganiseerd zoals deze ‘GOLIATH’. De actie wordt op provinciaal niveau georganiseerd en wordt omschreven als een FIPA (Full Integrated Police Action). Dit betekent dat middelen en personeel van zowel de lokale als de federale politie gezamenlijk en geïntegreerd worden ingezet en georiënteerd naar de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen.
De politie wenst met dit type acties enerzijds sterk ontradend te werken naar potentiële daders toe of daders te vatten en anderzijds, door de grote aanwezigheid op het terrein, het veiligheidsgevoel van de bevolking te verhogen.

Deelnemende politiezones:
Aalst, Aalter, Berlare/Zele, Buggenhout/Lebbeke, Deinze/Zulte/Lievegem, Denderleeuw/Haaltert, Erpe-Mere/Lede, Gent, Hamme/Waasmunster, Lokeren, Regio Rhode & Schelde, Schelde-Leie, Sint-Niklaas, Waasland-Noord en Wetteren/Laarne/Wichelen.

Federale politiediensten:
Luchtsteun (DAFA), Hondensteun (DACH), Interventiekorps (CIK OVL), Communicatie en Informatiecentrum (CIC OVL), Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK OVL), Wegpolitie (WPR OVL), Spoorwegpolitie (SPC OVL) en de Coördinatie- en Steundirectie (CSD OVL) .