Voortvluchtige die ontsnapte uit gevangenis van Sint-Gillis is opgepakt in Guinee

Vorige week kon een voortvluchtige crimineel worden opgepakt in het Afrikaanse Guinee. A.I werd in ons land veroordeeld voor verschillende overvallen tot een gevangenisstraf van in totaal 21 jaar. In maart 2020 ontsnapte hij uit de gevangenis van Sint-Gillis. Na zijn ontsnapping zou hij nog een overval hebben gepleegd op een waardentransport in Nederland.

In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 december eindigde de maandenlange vlucht van A.I in het Afrikaanse Guinee. De Belgisch-Marokkaanse A.I. is 27 jaar en hij is zeer goed gekend door de Belgische politiediensten. Hij werd in ons land vier keer veroordeeld voor zware overvallen en hij liep in totaal 21 jaar gevangenisstraf op. 

In maart 2020 ontsnapte A.I. uit de gevangenis van Sint-Gillis. Iets meer dan een jaar later, in mei 2021, zou hij in Nederland hebben deelgenomen aan een gewapende overval op een gepantserd waardetransport in Amsterdam-Noord. Een andere gevluchte verdachte van die overval kon in november vorig jaar door het Servische FAST opgepakt worden.

Het Belgische FAST en de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel kwamen A.I. op het spoor in Guinee. Hij kon in de nacht van 16 op 17 december gearresteerd worden door de Guinese gerechtelijke politie, de DCPJ (Direction Centrale de la Police Judiciaire). A.I. werd staande gehouden in Conakry, de hoofdstad van Guinee, terwijl hij op weg was naar een nachtclub. Het succes van deze aanhouding kwam er dankzij de efficiënte internationale samenwerking van de Guinese politiediensten en het FAST van de Belgische Federale Gerechtelijke Politie.

De Belgische ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie en de Belgische ambassade in Conakry staan nu actief in contact met hun Guinese ambtgenoten om zo snel mogelijk over te kunnen gaan tot de uitlevering van deze ex-voortvluchtige.