Vrouw gearresteerd met 1,152 kg cocaïne in het lichaam tijdens grensoverschrijdende drugsactie

BRUSSEL, 18/11/2019. - Politie- en douanediensten uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 14 november tot zondag 17 november 2019 gezamenlijk een grensoverschrijdende actie gehouden tegen de handel in verdovende middelen en het drugstoerisme. Van de in totaal 1.659 gecontroleerde personen waren er 183 in het bezit van drugs. 10 personen waren onder invloed. 10 mensen werden gerechtelijk aangehouden en 10 voertuigen werden in beslag genomen.

Belangrijkste resultaten

Drugsactie étoile

Markante feiten

-    Tijdens de voorbereiding van deze actie werd er door de douane van Brasschaat op woensdagavond al een verdacht Belgisch voertuig opgemerkt op de E19 ter hoogte van Minderhout. In het voertuig werd 8 kilogram marihuana teruggevonden. De drugs vertegenwoordigen een straatwaarde van 80.000 euro. De bestuurder, met verblijfplaats in België, verklaarde vanuit Maastricht op weg te zijn naar Moeskroen. Betrokkene werd aangehouden. Het verdere onderzoek wordt uitgevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen.

-    Op diezelfde E19 werd op zaterdag 16 november door de Federale Wegpolitie van Antwerpen samen met de PZ Voorkempen, de douane van Brasschaat en Nederlandse collega's van de landelijke eenheid een verdacht Nederlands voertuig opgemerkt. Mede dankzij de expertise van één van de Nederlandse collega’s kon een verborgen ruimte met daarin 56.600 euro aangetroffen worden. De bestuurder, een Nederlander, werd aangehouden en het voertuig werd in beslag genomen. De douanediensten hebben daar ook voor 28.045 euro aan achterstallige penale boetes geïnd.

-    Op 14 november heeft de Federale Spoorwegpolitie, in samenwerking met hun Nederlandse collega’s en de Franse douane, een vrouw reizende vanuit Frans-Guyana gearresteerd op de Thalys tussen Antwerpen en Rotterdam. Bij een X-Ray controle in het ziekenhuis werden er 144 ‘bolletas’ van elk 8 gram in haar lichaam aangetroffen. In totaal betrof het hier 1,152 kg cocaïne. Straatwaarde: 57.600 euro.

-    Op vrijdag 15 november omstreeks 00.20 uur werd er door de Federale Wegpolitie West-Vlaanderen een voertuig met Franse nummerplaten gecontroleerd in de omgeving van Rekkem. In dit voertuig werden een groot aantal parfumflesjes aangetroffen die nog in de originele verpakkingen zaten. De bestuurder kon geen duidelijke verklaring geven over de herkomst van deze goederen. Een proces-verbaal voor heling werd opgesteld.

-    Op zondag 17 november werden door diezelfde ploeg in samenwerking met de douanediensten verschillende bussen gecontroleerd. In één van die bussen werd er 50 gram cocaïne en 1,7 gram methamfetamines aangetroffen. Een verdachte kon niet aangeduid worden.

-    De politiezones LAMA en BiHoRi hebben, in samenwerking met de politie van Maastricht, twee dealers aangehouden - waarvan één op heterdaad, waarbij de koper nog in het bezit was van 2,5 gram cocaïne. De twee dealers, waaronder één Belg, waren in het bezit van 40 gr heroïne, 20 gram cocaïne en 545 euro.