Weekend zonder alcohol achter het stuur: ons werk is nog niet ten einde

BRUSSEL, 23/06/2021. - Afgelopen weekend, van vrijdag 18 juni om 18 uur tot maandag 21 juni om 6 uur, heeft de Geïntegreerde Politie intensieve controles uitgevoerd tegen rijden onder invloed op wegen en autosnelwegen in het hele land. Ter gelegenheid van de 12e editie van het 'Weekend zonder alcohol achter het stuur' werden niet minder dan 18 371 bestuurders gecontroleerd door de Federale en Lokale Politie. 2,83% van de gecontroleerde personen overschreed de toegestane limiet.

Tijdens de vorige editie van het Weekend zonder alcohol achter het stuur, in januari 2021, werden 17 735 bestuurders gecontroleerd, waarvan 1,91 % in overtreding was. Jammer genoeg moeten we dus een stijgende tendens vaststellen.

Tijdens de actie van afgelopen weekend werden 111 rijbewijzen ingetrokken wegens rijden onder invloed van alcohol en 83 rijbewijzen wegens rijden onder invloed van drugs.

Helaas bewijzen de ongevallenstatistieken dat bepaalde bestuurders nog steeds veel te tolerant zijn ten opzichte van drinken en rijden. In deze maand juni 2021, gekenmerkt door de geleidelijke hervatting van het sociale leven en het EK voetbal, stellen we vast dat sommigen zich nog steeds niet bewust zijn van de risico's die zijzelf en anderen lopen wanneer ze onder invloed achter het stuur kruipen.

Gelet op de resultaten van deze 12e editie van het Weekend zonder alcohol achter het stuur lijkt het ons vanzelfsprekend dat we een 13e editie zullen moeten organiseren. De strijd tegen rijden onder invloed is nog niet gewonnen, maar we geven niet op.


Weekend zonder alcohol