Wegritten WK Wielrennen: grote verkeershinder verwacht

Politie vraagt bezoekers de auto zo veel mogelijk achterwege te laten

LEUVEN, 22/09/2021. – Komend weekend, van vrijdag 24 tot zondag 26 september, vinden de wegritten plaats in het WK Wielrennen. De route loopt van Antwerpen tot Leuven, met een passage langs de ‘Flandrienlus’ in de Druivenstreek. De politie verwacht aan en rond de start- en aankomstplaatsen en langsheen het parcours tienduizenden toeschouwers. Dit zal het wegennet onder zware druk zetten. Aan alle toeschouwers wordt daarom gevraagd zoveel mogelijk per trein, met de fiets of te voet te komen en de wagen achterwege te laten.

wk2021

Op vrijdag 24 september starten de wegwedstrijden van het WK Wielrennen, met als apotheose de wegrit van de elite heren op zondag. Ook de politie heeft lang naar dit moment toegewerkt. Al meer dan een jaar zijn verschillende lokale en federale politiediensten bezig met de voorbereidingen van deze sportieve hoogmis. De Federale Politie concentreert zich niet alleen op het beveiligen van de wedstrijd op zich, maar ook op het hoofdstuk mobiliteit. Op en rond de start- en aankomstplaatsen worden tienduizenden toeschouwers verwacht, en ook de Flandrienlus zal wellicht een populaire bestemming zijn. Dit zal het wegennet onder zware druk zetten.

Vlot en veilig naar het parcours: laat de wagen thuis

De Federale Politie vraagt met aandrang om de wagen indien mogelijk thuis te laten en te kiezen voor alternatief vervoer. Wielerfans uit de nabije omgeving komen bij voorkeur te voet of met de fiets. Wie van verder komt, wordt aangeraden het openbaar vervoer te gebruiken. Het station van Leuven ligt immers pal in de evenementenzone, en de NMBS voorziet duizenden extra plaatsen in de treinen. De trein is, voor de fans die verdere verplaatsingen moeten maken, de efficiëntste en bovendien meest groene manier om naar het evenement te komen.

Daarnaast zijn de stations in de omgeving, in bijvoorbeeld Aarschot of Tienen, ideale locaties om de wagen te parkeren en van daaruit verder naar Leuven te sporen. Op een kwartiertje sta je als toeschouwer in Leuven en zo vermijd je de files.

Blijf op de hoogte met real-time verkeersinformatie

Diegenen voor wie de trein geen optie is en dus toch de wagen moeten nemen, volgen best de aanwijzingen op de borden langs de wegen. Die leiden de wielerfans naar parkings buiten de stad en geven in real-time aan wanneer een parking volzet is. De politie adviseert bovendien om in de wagen ook de verkeersinformatie te volgen via de radio, de verkeersinformatie van het Vlaams Verkeerscentrum is steeds up-to-date. Ook het gebruik van navigatie-app Waze is een goede optie: zij houden rekening met afgesloten wegen en omleidingen.

Vertragingen op de weg zullen echter onvermijdelijk zijn. Daarom roept de politie iedereen die dit weekend niet noodzakelijk in Leuven moet zijn op om de ruime omgeving rond Leuven te vermijden.

De honderden politiemensen op het terrein zetten alles op alles om de wielerfans een fantastisch en veilig WK te bezorgen. Om hierin te slagen is het belangrijk dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Laat waar mogelijk de auto thuis of volg – als dat echt niet kan – zeker de instructies op langs de wegen en via de real-time verkeersinformatie.

Op een prachtig WK!

Meer mobiliteitsinformatie is onder andere te vinden op de website van de organisatie (https://www.flanders2021.com/nl/mobiliteit) en van Stad Leuven (https://leuven.be/wk-wielrennen-bereikbaarheid).