23/03/2020 - Valse geneesmiddelen en medische hulpstukken: politie waarschuwt voor online oplichting

Criminelen trachten opzettelijk onrust te zaaien rond het coronavirus Covid-19 in ons land om consumenten online op te lichten. Malafide websites verkopen bijvoorbeeld valse geneesmiddelen, medische hulpstukken en voedingssupplementen. De politie roept iedereen op voorzichtig te zijn en medische producten enkel te kopen bij erkende apotheken.

Door de huidige coronacrisis zitten heel wat burgers met bezorgdheden of een gevoel van angst. Sommige criminelen maken daar misbruik van om consumenten online op te lichten, door bijvoorbeeld valse geneesmiddelen, medische hulpstukken en voedingssupplementen te verkopen. Ze beweren dat deze producten en geneesmiddelen het virus kunnen verhelpen of tenminste verlichten.

Er worden allerlei producten online aangeboden met de belofte dat zij u beschermen tegen het coronavirus of u ervan genezen. De werking van deze producten is vaak (nog) niet bewezen, en mogelijk hebben zij zelfs schadelijke neveneffecten.

Het gaat onder andere over

  • Mondmaskers
  • Niet toegelaten vaccins
  • Luchtreinigers
  • Voedingssupplementen
  • Essentiële oliën

 
De politie roept iedereen op om voorzichtig te zijn en medische producten enkel te kopen bij erkende apotheken.

Een recente studie van Het Europees Agentschap voor Intellectuele Eigendommen (EUIPO) en de Europese Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) toont aan dat geneesmiddelen op de 10e plaats staan in de lijst van meest populaire nagemaakte producten, met een totale waarde van 4,4 miljard dollar.
Wens je online geneesmiddelen te bestellen, doe dit dan enkel via een internetapotheek die erkend is door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Je vindt de lijst van erkende online apotheken op hun website.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier.