Moord in Sint-Lievens-Houtem

Verspreiding op vraag van de onderzoeksrechter van het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde
Plaats
Sint-Lievens-Houtem
Datum

Op zaterdag 28 oktober 2023, omstreeks 13.15 uur stond plots een onbekende man in de woning van advocate Claudia Van Der Stichelen, gelegen op het Eiland in Sint-Lievens-Houtem.

De zoon,Viktor, werd gealarmeerd door het geschreeuw van zijn mama. Hij liep naar beneden en zag de dader beneden aan de trap staan met een revolver en een vloerdershamer in de hand. De man vroeg aan de advocate of zij Claudia Van Der Stichelen was. 
Zij antwoordde bevestigend en trachtte weg te vluchten langs de voordeur. De man achtervolgde haar tot in de voortuin van de woning. Viktor was ondertussen terug naar boven gelopen om de hulpdiensten te bellen. Hij snelde vervolgens terug naar beneden om zijn mama te helpen en nam hierbij een loodjesgeweer mee van op zijn kamer. 
Op dat ogenblik stond Claudia oog in oog met de dader in de voortuin. Viktor riep dat hij zijn mama gerust moest laten. 
Op dat ogenblik draaide de dader zich om, vuurde driemaal op Viktor en schoot daarna Claudia dood. 
De dader stapte weg in de richting van de markt van Sint-Lievens-Houtem. Aangezien de dader daar niet meer is opgemerkt vermoedt de politie dat hij via de bossen en de weilanden is weggevlucht. 

De dader is een iets oudere man tussen de 50 en 80 jaar oud met witte huidskleur. Hij is groter dan 1m80 en normaal gebouwd. Hij loopt kaarsrecht en heeft een gerimpeld voorhoofd en lichtgrijs haar met een hoge haarlijn. De man heeft eerder grote oren en neus en sprak met een duidelijk Oost-Vlaams dialect. 
Hij droeg op de dag van de feiten een opvallende blauwgrijze overal en groene laarzen.

De getuigen omschrijven de dader als een landbouwer of een werkman. Hij had een zilveren revolver en een vloerdershamer bij (hamer met een rubberen kop). 

Eén getuige heeft rond het tijdstip van de feiten, op de parking Hofkouter op enkele honderden meters van de woning van het slachtoffer een man opgemerkt die op een wegje wandelde. Die man leek sterk op de dader. Hij droeg ook een blauw/grijze overall en groene laarzen en hij had ook nog een rugzak bij.  Het zou kunnen dat het om de dader gaat, maar dit is niet zeker. 
De politie doet daarom een oproep naar de persoon die zich in deze situatie herkent om zich te melden, zodat deze piste kan worden afgesloten.

De onderzoekers vragen ook aan getuigen die op parking Hofkouter of in de omgeving een man met overall hebben gezien om dit te melden. Misschien is de man ergens in een wagen gestapt, elk detail kan belangrijk zijn voor het onderzoek. 

Discretie wordt verzekerd.