Verdacht overlijden van Pieterjan Bentein in Oostende

Verspreiding op vraag van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge
Datum

Op maandagavond 16 mei 2016 omstreeks 22.45 uur vertrok de 30-jarige chef-kok Pieterjan Bentein met zijn fiets van aan het restaurant “Petrus” in Oostende. Zijn shift zat er op en Pieterjan wilde nog een pintje gaan drinken. Uit het onderzoek blijkt dat hij eerst naar het café “Copador” is gegaan en vervolgens naar het café “Pura Vida.” In dit café is Pieterjan nog gezien met zijn gsm.

Iets na 02.00 uur ging hij nog een pita halen. Tijdens het wachten sprong hij ook nog even de nachtwinkel, aan de overkant van de straat, binnen om een paar blikjes te kopen. Vervolgens stapte hij met zijn 2 zakjes gevuld met blikjes en pita’s op zijn fiets. Hij reed hij via de Madridstraat, Jozefstraat II-straat en de Vindictivelaan naar huis. 

Iets later, omstreeks 02.30 uur (17/05) zag een toevallig voorbijrijdende politiepatrouille Pieterjan bewusteloos liggen op de Konterdamkaai. Er was niemand in de buurt.

Wat er precies is gebeurd, weet tot op vandaag de dag, niemand. Ofwel is Pieterjan ongelukkig ten val gekomen, ofwel is hij door iemand van zijn fiets getrokken. Hij lag naast zijn fiets, de zakjes met zijn pita’s en blikjes nog aan het stuur. Pieterjan werd zwaargewond aan het hoofd het ziekenhuis binnengebracht, maar overleed aan zijn verwondingen.

Nu, 7 jaar later, trachten politie en parket nog steeds antwoorden te krijgen op meerdere opsporingsvragen.

Uit het onderzoek blijkt dat tussen de nachtwinkel en de pitazaak Pieterjan een koppel tegenkwam. Het ging om een man met Hollands accent en een vrouw, een Filipijns type. Volgens de uitbater van de nachtwinkel had Pieterjan een discussie met hen en het zou het zelfs tot wat trekken en duwen zijn gekomen, maar dit was volgens de uitbater enkel wat grappen en grollen.

Toch wil de politie deze personen graag identificeren en spreken. Indien deze discussie niets te betekenen had, dan kan deze piste afgesloten worden.

Het overlijden van Pieterjan Bentein wordt door de politie als verdacht beschouwd aangezien zijn gsm toestel  - een zilverkleurige Apple Iphone 6- werd gestolen. In het hoesje zaten ook zijn identiteitskaart en bankkaarten.  De gsm is twee dagen later, op 19 mei 2016, opgedoken in een telefoonwinkel in Duinkerke (Frankrijk), en daarna in Engeland. Daar loopt het spoor dood.

De politie is op zoek naar de persoon die de Gsm van Pieterjan in Duinkerke gaan verkopen is en/of deze in Duinkerke gekocht zou hebben.

Opvallend is ook dat een taxichauffeur gezien heeft dat er die nacht iemand op de grond lang op de Konterdamkaai met een fiets naast hem. De taxichauffeur is niet gestopt omdat er op dat ogenblik verschillende mensen rond die persoon stonden. De politie gaat er vanuit dat dit om Pieterjan ging. Het waren vier jonge mannen, één van hen droeg een ruitjeshemd, en twee jonge vrouwen. Het waren vermoedelijk allemaal twintigers en wellicht waren ze te voet. Even later waren deze mensen verdwenen.  Mogelijk waren ze alleen getuige en dachten dat het wel goed zou komen met Pieterjan, maar het kan ook zijn dat één van hen Pieterjan van zijn fiets heeft getrokken. Misschien zijn er personen uit dit entourage die daar spijt van hebben of die daar niets mee te maken wilden hebben.

Was u één van die personen , of weet u om wie het gaat - misschien heeft iemand er iets over verteld of in vertrouwen genomen – dan vraagt de politie om dit te melden.