Afkijken code en diefstal bankkaart met list in Merelbeke / Antwerpen

Verspreiding op vraag van het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent
Locatie
Merelbeke
Datum

Op 29 september 2020 omstreeks 11.13 uur ging een oudere man winkelen in de Lidl, gelegen aan de Hundelgemsesteenweg in Merelbeke.

Op de bewakingsbeelden is te zien hoe een verdachte man met beige pet, achter het slachtoffer in de rij stond aan te schuiven. Een tweede verdachte persoon met een bril op, wandelde er vlak langs en zei even iets.

Hij liep door naar de andere kassa, en passeerde zonder iets te kopen. Vervolgens wachtte hij het slachtoffer op. Hij positioneerde zich aan de uitgang, vlakbij de kassa waar het slachtoffer aanschoof. Hij stond op zijn gsm te kijken. Wanneer het slachtoffer afrekende en zijn pincode invoerde, stapte hij dichterbij en leunde hij opvallend voorover. Op dat moment keek hij de pincode af. Hij stapte terug naar achteren en deed alsof er niets aan de hand was. Het slachtoffer vertrok en de man met de beige pet volgde hem. Als laatste kwam de man die de pincode afkeek naar buiten. Ze volgden het slachtoffer dan wellicht naar zijn wagen, en terwijl hij zijn kar wegzette, hebben de verdachten zijn band lek gestoken. Vermoedelijk zijn ze met eigen wagen het slachtoffer gevolgd tot aan de plaats waar hij noodgedwongen moest stoppen. Ze boden het slachtoffer zogezegd hulp aan maar leidden hem af met een list waardoor ze de bankkaart konden stelen uit de portefeuille zonder dat het slachtoffer iets merkte. Bijna onmiddellijk nadien is er 650 euro afgehaald.

Nog diezelfde 29 september omstreeks 12.50 uur werd de gestolen bankkaart gebruikt in Stabroek. De verdachte met de pet probeerde in de krantenwinkel sigaretten te kopen, maar toen was de kaart van het slachtoffer reeds geblokkeerd.

De bewakingsbeelden zijn intern politie verspreid en PZ Noord heeft een link gelegd met een gelijkaardig feit van 24 oktober 2019 waarbij mogelijks dezelfde verdachte in beeld komt. Toen is een 81-jarige vrouw meer dan 7000 euro afhandig gemaakt, via ongeveer dezelfde werkwijze. De link is gelegd op basis van de persoonsbeschrijving die heel gelijkend is. Op de bewakingsbeelden is te zien dat vermoedelijk de man met de pet geld afhaalde aan een KBC automaat op de Antwerpsesteenweg 20 in Kapellen.

Beschrijving van de verdachten :

Verdachte 1 :De man is van vreemde origine is ongeveer 1m 80 lang en ongeveer 40 à 45 jaar oud. Hij heeft kort donker haar en droeg een bril. Verdachte 2 :De man met de beige pet is van vreemde origine en is ongeveer 1m 65 à 70 lang, heeft kort zwart haar en is mollig. Vermoedelijk is hij rond 30 à 40 jaar oud. Hij droeg eveneens een bril.