Politiedorp

Stands Geïntegreerde Politie  

Welkomststand en begin van het spel “Politiedorp” 

Bezoek onze onthaalstand en speel het spel “Politiedorp” mee om meer over de Geïntegreerde Politie te weten te komen en om een mooie prijs in de wacht te slepen. Het spelboekje dat wij aanbieden is onderverdeeld in een versie voor de jongsten tussen 6 en 12 jaar en voor de groteren tussen 13 en 18 jaar. Zo kan je het in familieverband spelen en ontdek je meer over wederzijds respect tussen de bevolking en de politie. 

Aspiranten van de Politieacademie van de Provincie Namen , Rookies van de Federale Politie en Polbru Cadets (politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene) zullen een handje toesteken bij de verschillende stands van het Politiedorp en zullen collega's en bezoekers bijstaan om van deze 21ste juli een gedenkwaardige dag te maken. 

Stand Rekrutering en Selectie + Projecten Jongeren

Altijd al gedroomd van een job bij de politie? Bezoek dan zeker onze rekruteringsstand.  

Wist je dat: 

 • je vanaf 17 jaar al de eerste testen kan afleggen; 

 • er ook burgers bij de politie werken;  

 • je tussen de 15 en 17 jaar ook een ‘stage’ bij de politie kan lopen en zo verschillende aspecten van het beroep kan ontdekken? 

Kom eens langs bij onze collega's van de Dienst rekrutering en selectie die jou veel interessante informatie over dit onderwerp zullen geven. Op de stand zullen ook de Rookies van de Federale Politie, de PolBru Cadets (Lokale Politie Brussel HOOFDSTAD Elsene), en de Juniors van de politiezone SECOVA hun ervaringen met jou delen in het kader van deze projecten die binnen de Geïntegreerde Politie zijn opgezet om jongeren en politie nader tot elkaar te brengen.

Stand Rainbow Cops Belgium

De Rainbow Cops Belgium (RCB) ontwikkelen sinds 2012 bewustmakings-, voorlichtings-, opleidings- en begeleidingsactiviteiten om wederzijds respect en LGBTQIA+-kwesties te bevorderen. Dit jaar vieren de RBC hun tiende verjaardag! Wat wensen wij hen toe? Dat ze de komende jaren hun acties kunnen blijven uitbreiden! Bezoek gerust hun stand en ontdek ‘speel het spel’. 

Stand Anti-discriminatie 

Wij hebben allemaal wel eens te maken gehad met discriminatie in ons privé- of beroepsleven. Sinds de antidiscriminatiewet, de antiracismewet en de genderwet van 10 mei 2007 zijn aangepast aan het gerechtelijk wetboek, zetten de actoren op het terrein in op de naleving ervan. 

Om hen te helpen in de strijd tegen discriminatie hebben de procureurs des Konings een omzendbrief opgesteld waarin de bovengenoemde wetten worden gebundeld en aangevuld met de wet tegen negationisme en de wet tegen seksisme. 

Deze omzendbrief COL 13/2013 bepaalt dat elke politiezone een referentiepersoon moet aanstellen. 

Deze personen, soms minder bekend binnen de politie of bij het publiek, stellen hun werking graag voor. 

Deze stand brengt verschillende initiatieven ter bestrijding van discriminatie samen. 

Hier vind je: 

 • de politiezone van Brussel HOOFDSTAD Elsene die haar actie ter verdediging van LGBTQI2SAA+ personen presenteert; 

 • de politiezone van Charleroi die haar acties zonder grenzen van de "Cop Without Borders" voorstelt; 

 • de politiezone Antwerpen met haar acties om vertrouwen tussen jongeren en de politie te versterken en haar aanpak rond professionele profilering; 

 • de politiezone van La Louvière die de Belgische referentiepersonen inzake discriminatie van de COL 13/2013 voorstelt;  

 • de Directie van het personeel stelt het project “Holocaust, Politie en Mensenrechten” voor.

Als je vragen hebt, kom zeker langs! Wij hebben de antwoorden. 

Stand Belgian Blue Line 

Het Belgian Blue Line-team zal de vzw voorstellen. Die werd opgericht in het kader van de verkoop van de "United We Stand"-patches. De patch was in eerste instantie een herdenking aan die tragische dag 22 maart 2016, en een daad van steun aan de gewonde politieagenten. Vandaag heeft de vzw tot doel financiële steun te verlenen aan politieambtenaren die het slachtoffer zijn van een ongeval of een ernstig incident tijdens de dienst of op weg naar het werk. 

Stand Blue Knights Belgium 

De vzw verenigd politieambtenaren (actief of op pensioen) die privé motorrijden en verschillende doelstellingen nastreven zoals het promoten en stimuleren van de motorsport alsook de veiligheid van het motorrijden; en het ontwikkelen van een broederlijke geest tussen rechtshandhavingspersoneel en het grote publiek.  

De vzw promoot het veilig motorrijden, zowel dagelijks, in de vrije tijd als in de sport. Ze stellen hun kennis en expertise belangeloos ten dienste van de samenleving. Zo gebeurt het wel eens dat Blue Knights in de rol van wegkapitein op de motor een toerrit begeleiden. 

Ook een leidmotief van de Blue Knights is de inzet voor het goede doel. De chapters organiseren bijvoorbeeld motortreffens voor en met weeskinderen of terminale patiëntjes. 

In België zijn er elf chapters van de Blue Knights Law Enforcement Motorcycle Club, min of meer verspreid per provincie. Tezamen tellen die 600 Blue Knights, trotse eigenaars van een hemelsblauw vestje. 

Stand Brussels Police Band  

Op deze stand kan je kennismaken met de vzw "Harmonie des Corps de Police de la Région de Bruxelles-Capitale" en meer te weten komen over haar werk. De band neemt deel aan vele militaire en politionele muziekfestivals in Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Stands Federale Politie 

Stand Scheepvaartpolitie 

Wist je dat de Scheepvaartpolitie toezicht houdt op 1532 km bevaarbare waterwegen in België? Zij verzekert de politiezorg in de zeehavens en de belangrijkste jachthavens, op de binnenwateren en op het Belgische deel van de Noordzee. 

Als je meer wil weten over deze gespecialiseerde politiedienst van de Federale Politie en zijn bijzondere en gevarieerd werkterrein, kunt u deze stand bezoeken en even de schipper van een RHIB worden.  Aarzel niet, kom aan boord!

Stand Wegpolitie 

De Federale Wegpolitie, mannen en vrouwen, is 24 uur per dag en 7 dagen per week aanwezig op de snelwegen voor de veiligheid van iedereen! Aarzel niet om ons op onze stand te ontmoeten en om de facetten van ons werk en ons materiaal te ontdekken. 

Stand van de Bescherming en van de Beveiliging 

Bij de Directie beveiliging van de Federale Politie, beschermen wij maar wij beveiligen ook bij de politie. Wil je meer over weten welke infrastructuren wij beschermen? Breng dan zeker een bezoekje aan onze stand. 

Ontmoet ons op de stand van de Directie bescherming van de Federale Politie. Daar krijg je de kans om met bodyguards te spreken en onze job te leren kennen! 

Stand Hondensteun 

De gespecialiseerde hondengeleiders van de Directie hondensteun van de Federale Politie zullen je met plezier verwelkomen op hun stand om hun spannend werk voor te stellen. Je krijgt de mogelijkheid om vragen te stellen en een foto te nemen met hun dierbare viervoeters. Je kan ook demonstraties bijwonen die de hele dag in het politiedorp zullen plaatsvinden. 

Stand Luchtsteun 

Je hebt zeker RAGO al eens zien overvliegen, de helikopter van de Luchtsteun van de Federale Politie. Zijn steun aan de ploegen op de grond is waardevol voor het beheer van betogingen, het zoeken naar vermiste personen, voortvluchtige verdachten of in het kader van interventies van de Directie van de speciale eenheden. In de stand kan je de talrijke mogelijkheden ontdekken van de camera aan boord. Vergeet niet te lachen, want zelfs van daarboven kan je gefilmd worden!  

Stand Speciale Eenheden 

In 2022 is het 50 jaar geleden dat de speciale eenheden van de Federale Politie (DSU) werden opgericht. 

Ter gelegenheid van dit evenement krijgen de speciale eenheden 3 stands toegekend.  

De verschillende secties van de speciale eenheden zullen in de kijker worden gezet. Er zal materiaal te zien zijn (schilden, wapens, ram, thermische camera, …). 

Onze collega’s beantwoorden met plezier al jouw vragen. En de kinderen krijgen de kans om in de huid van een lid van de speciale eenheden te kruipen. 

Je krijgt ook de gelegenheid om het boek over 50 jaar DSU te laten signeren. 

Stand Genegotieerd beheer van de openbare ruimte (Interventiekorps) 

Al gehoord over het genegotieerd beheer van de openbare ruimte? Tijdens een manifestatie wordt het interventiekorps van de Coördinatie- en steundirectie van Brussel van de Federale Politie onder meer ingezet om er voor te zorgen dat het niet uit de hand loopt en burgers gekwetst geraken. Bezoek hun stand en trek een ordehandhavingsuniform aan of test je geluk uw kans bij onze activiteit. 

Wil je weten hoe het genegotieerd beheer van de openbare ruimte werkt? Kom dan zeker kijken naar de 3 verschillende demonstraties die zij voorstellen.

Stand CopSecret (Federale Gerechtelijke Politie) 

Heb je er altijd van gedroomd rechercheur te worden? Denk je dat je de grondigheid hebt van een forensisch wetenschapper en het inzicht van een cyber-politieagent? Kom en probeer de zaak op te lossen die de Federale Gerechtelijke Politie voor je heeft uitgewerkt! Wij hebben een fictieve crime scene gecreëerd waar je echte fysieke en digitale aanwijzingen zal kunnen analyseren, met de hulp van ervaren collega's die de activiteit omkaderen. Zal je de missie volbrengen? 

Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar (onder begeleiding) en duurt minstens 20 minuten. 

De Federale Gerechtelijke Politie zal in de loop van de dag ook 2 phishing-demonstraties geven: welke methodes gebruiken cybercriminelen om in te breken in jouw elektronische toestellen en jouw persoonlijke gegevens te stelen? Kom het ontdekken! 

Stands Lokale Politie 

Stand Slachtofferhulp (politiezone Hamme/Waasmunter, politiezone Luik en politiezone Brussel Hoofdstad Elsene

De eerste ZSG’s (Zorgcentrum voor seksueel geweld) zijn in juli 2017 geopend. ZSG is een centrum dat 24 uur per dag en 7 dagen per week alle slachtoffers van seksueel geweld opvangt. Het biedt de slachtoffers medische en forensische zorg, psychologische ondersteuning zowel volwassenen als kinderen. In het centrum is het ook mogelijk om een klacht in te dienen. 

Onze stand biedt een presentatie van ZSG-ondersteuning aan. Wij organiseren activiteiten rond toestemming en hoe men daarmee kan omgaan. 

Stand Verkeer (politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene en politiezone Antwerpen

De cel verkeerseducatie is een onmisbare, hoogkwalitatieve en toonaangevende schakel in het aanleren van verkeersregels aan zeer jonge kinderen in alle Brusselse en Elsense scholen. Buitengewoon zijn de met passie gebrachte, heel leerrijke, adequate en praktijkgerichte verkeerslessen in en rond de schoolomgeving, afgestemd op het leerniveau van ieder kind. Het hoeft geen betoog dat ‘elk verkeersslachtoffer’ er in werkelijkheid één te veel is ... Met als gezamenlijk streefdoel → gezamenlijk zorgen voor een veiliger verkeer.  

Stand Eerste Hulp bij ongevallen (politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene en politiezone Brussel-West

Wist je dat de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene opleidingen aanbiedt in cardiopulmonale reanimatie (CPR) met defibrillator? Burgers kunnen in onze tent terecht voor een reanimatie/AED-initiatie! De Brusselse Hoofdstedelijke Politie Elsene werkt samen met de Belgische Reanimatieraad (BRC). 

Met de leden van de politiezone Brussel-West nemen jullie deel aan een TECC-simulatie (Tactical Emergency Casualty Care) en passen technieken toe die onder meer toelaten bloedingen te stoppen (verwondingen door vuurwapen, mes,...).

Stand Genegotieerd beheer van de openbare ruimte (politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene

De politie van Brussel HOOFDSTAD Elsene heeft een speciaal team dat ingezet wordt voor het genegotieerd beheer van de openbare ruimte. Ze tonen jullie hoe zij te werk gaan tijdens manifestaties. Voor de kleinste onder ons, stelt deze politiezone ook een parcours ter beschikking om uit te testen. Jong geleerd is oud gedaan 😉 ! 

Stand Preventie familiaal geweld en Junioren-project (politiezone SECOVA)  

Op deze stand zal de politiezone SECOVA u vertellen over de steun van de politiediensten bij de preventie van familiaal geweld. Elke politiezone beschikt over een dienst voor slachtofferhulp, waarvan het personeel speciaal is opgeleid voor de opvang van slachtoffers van familiaal geweld.   

Het doel van de politie is uiteraard het bestrijden van onveiligheid en misdaad. Zij houdt zich echter ook dagelijks bezig met minder spectaculaire problemen en met het tot stand brengen van een nauwe band met de bevolking. Daarom heeft PZ SECOVA het project ‘Juniors SECOVA" opgezet. Wat is dat? Het is een project dat tot doel heeft jongeren dichter bij de politie te brengen en vice versa. Het beoogt verschillende doelstellingen te verwezenlijken: 

 • meer toenadering tussen jongeren en de politie; 

 • meer bekendheid geven aan de politiezone SECOVA en de politie in het algemeen, alsmede aan haar veiligheidspartners;  

 • om mogelijke roepingen te wekken; 

 • geïnteresseerde collega's uit de politieregio in staat stellen aan een project deel te nemen. 

Wie kan in het project geïnteresseerd zijn? Jongeren tussen 15 en 18 jaar die in een van de vijf gemeenten van onze politiezone wonen (Aywaille, Chaudfontaine, Esneux, Sprimont en Trooz) of naar een van de middelbare scholen gaan die in de politiezone liggen. Aarzel niet om de stand te bezoeken voor meer informatie! 

Stand Preventie (politiezone Montgomery + politiezone Brussel-Noord

Hebben jullie ooit al gehoord van de ‘Prevention truck’? Die truck rijdt rond in de politiezone Montgomery met als doel advies te geven over hoe jouw huis en bezittingen te beschermen tegen diefstal ...  

Kom hem op de stand ontdekken! Je krijgt ook de kans om jouw kennis van techno-preventie te testen door samen met onze politiemensen te spelen!  

Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe beter je potentiële inbrekers het leven zuur zal maken!  

De ‘Prevention truck’ is er ook voor de kinderen ... Ze kunnen hem bezoeken en spelenderwijs leren hoe ze het noodnummer 112 moeten bellen. Voor hen koppelen we het nuttige aan het aangename: een klein fotosouvenir waarop poseren als echte politieagenten en 21 juli wordt een onvergetelijke dag! 

Kent u de Politie en haar verschillende opdrachten? De politieambtenaren van de Politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node) komen met de Preventiebus naar de bevolking toe om naar u te luisteren. 

Zin om uw kennis over de Lokale Politie, haar opdrachten en uitrustingen te testen? Kom naar de Preventiestand en probeer een kleine verrassing te winnen. Maar kom vooral ook al uw vragen stellen aan onze aanwezige politiemensen.   

Stand Wijkbemiddeling (politiezone Luik

Kom de stand ontdekken van de politiezone Luik die uitleg zal geven over hun wijkbemiddeling.

Stand Wijkwerking (politiezone Leuven)

Lokale Politie Leuven staat paraat ‘met oog voor iedereen’. Ons korps zet de unieke doelgroepenwerking in de kijker. Nieuwsgierig naar ons nieuwste interventievoertuig of naar onze Virtual Reality-ervaring ‘veilig fietsen’? Kom dan zeker langs ! 

Activiteiten en demonstraties  

Vele activiteiten worden georganiseerd in het politiedorp (klimmuur en tokkelbaan voor kinderen ...). 

Tijdens de hele dag heb je de gelegenheid om demonstraties bij te wonen, georganiseerd door de lokale politiezones en de eenheden van de Federale Politie.  

 

Hieronder vinden jullie het programma van de demonstraties: