Hoe werkt het aangiftesysteem voor bewakingscamera’s?

Sinds 25 mei 2018 moeten bewakingscamera's worden aangegeven bij de overheid. Deze aangifte moet elektronisch ingediend worden via de volgende link: www.aangiftecamera.be

Voor de toegang tot het elektronisch loket dient men zich te identificeren met zijn elektronische identiteitskaart, via een burgertoken of via een veiligheidscode. De gebruikshandleiding van het aangiftesysteem is beschikbaar op: www.besafe.be.

  • De aangifte is gratis.
  • Je moet je systeem uiterlijk aangeven de dag vóór de ingebruikneming.
  • Je moet je aangifte jaarlijks valideren.
  • Zoals voorzien is door de Europese Verordening Gegevensbescherming (GDPR), legt de Camerawet je eveneens de verplichting op om een register van je beeldverwerkingsactiviteiten bij te houden. Dit register moet, op aanvraag, ter beschikking worden gesteld van de Gegevensbeschermingsautoriteit (de vroegere CBPL) om haar de mogelijkheid te bieden haar controleopdracht uit te voeren. Dit register zal een schriftelijke vorm aannemen, al dan niet elektronisch, en moet worden bijgewerkt.

Uitzondering

In de wet wordt er voorzien in een uitzondering voor de burger die in zijn eigen woning een bewakingscamera installeert voor persoonlijke en huishoudelijke doeleinden: hij/zij zal geen aangifte moeten doen, noch een register moeten invullen of een pictogram moeten gebruiken (wat als dusdanig niet betekent dat men de personen mag filmen zonder hun toestemming).

Opgelet!

Voor installatie van camera's voor een niet-besloten plaats heb je bijkomend een positief advies van de betreffende gemeenteraad en korpschef van de politiezone nodig.

Meer info

Nog vragen?

Heeft u een vraag over het aangiftesysteem? Contacteer de helpdesk "Camera" van maandag tot vrijdag tussen 9u en 17u op het volgende nummer: 02 739 42 80 of op het E-mailadres: helpdeskcamera@eranova.fgov.be .

Voor bijkomende vragen kan u ook steeds terecht op de website van de gegevensbeschermings autoriteit en Besafe - Bewakingscamera.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 310 33 00.