Wat is Nigeriaanse oplichting en wat als ik slachtoffer ben geworden?

Nigeriaanse oplichting is een vorm van oplichting waarbij het slachtoffer wordt gecontacteerd door een onbekende in het buitenland. De onbekende heeft je hulp nodig en vraagt geld, maar belooft je achteraf rijkelijk te belonen. Het gaat om één van de oudste gevallen van oplichting per e-mail. Toch komt het nog heel vaak voor. Er zouden zo'n 150 varianten zijn.

Maar ze hebben veel punten gemeen:

  • De auteurs stellen zich allemaal op identieke wijze voor: de ex-echtgenote van, de zoon van, de kolonel van, de broer van, enz. van een persoon die zogezegd bijzonder rijk is en net is overleden, verdwenen of in de gevangenis zit.
  • Allen zijn ze in het bezit van een grote som geld (of diamanten of goud enz.) die ergens is ondergebracht en die op jou wacht om een geldtransfer te verrichten of de “schat” te deblokkeren.
  • Zij vragen jouw hulp en beloven je rijkelijk te vergoeden voor de geleverde dienst. 

Het doel is telkens hetzelfde: jou geld afhandig te maken! 

Als je reageert op het bericht, ontvang je al snel alle details van de zaak en een verzoek om je wat meer te engageren.

Opgepast: hoe meer je ingaat op het spel, des te moeilijker het wordt om eruit te geraken. 

Er wordt soms gevraagd om een rekening te openen bij een buitenlandse bank of zelfs in eigen land, die met een belangrijk bedrag moet worden gespijsd. De oplichters vragen waarschijnlijk om belangrijke sommen geld voor te schieten: voor advocatenkosten, rechten op transacties, taksen of smeergeld te betalen, om alle obstakels te overwinnen die tussen jou en de enorme som geld die je werd beloofd, staan. Telkens je betaalt, duiken er nieuwe kosten op. Uiteraard wordt de beloofde som geld nooit uitbetaald.

De rekening die je geopend hebt, kan ook dienen om geld wit te wassen, om valse cheques uit te schrijven of om valse overschrijvingen uit te voeren. Kortom, je riskeert nog vervolging voor de medeplichtigheid aan een witwasoperatie.

Uiteraard hoor je van de oplichters niets meer eens je de rekening hebt geopend en zij genoeg aan je hebben verdiend.

We raden aan om nooit op dergelijke e-mails te reageren. Stuur ze door naar verdacht@safeonweb.be vooraleer je ze verwijdert.

Slachtoffer?

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 310 33 00.