Resultaten zomer BOB-campagne

In totaal werden tijdens de zomer BOB-campagne in onze politiezone 2.342 ademtests afgenomen. 2.269 bestuurders legden een negatieve test af. 73 bestuurders bliezen positief (48 positief + 25 alarm). Dit komt neer op 3,12 %.

Zomer - bobcampagne

Dit percentage ligt lager dan het percentage van de zomercampagne van 2020 (=3,8 %). Zowel in vergelijking met de zomer en de winter van het Corona jaar 2020 is er een sterke stijging waarneembaar van het aantal afgenomen ademtests. In vergelijking met de zomer van 2019 treedt er nagenoeg een status quo op. Dit met de bemerking dat in de zomer van 2019 er - in tegenstelling tot in 2020 - wel nog gewerkt werd met prétests die een snellere afname van de ademtest mogelijk maakte.

De politiezone vertoont een lagere overtredingsgraad zowel ten aanzien van het nationale, provinciale als zone-typologische niveau en dit doorheen de afgelopen BOB campagnes.

Positief is dat ondanks het beperkt aantal grote BOB-acties in de zomer van 2021 een relatief hoog aantal alcoholtests werden afgenomen. Tevens zien we het aandeel alcoholcontroles naar aanleiding van een verkeersongeval toenemen niettegenstaande er geen noemenswaardige stijgingen optreden van het aantal verkeersongevallen met letsel en/of schade in de politiezone. Waarschijnlijk wordt er nu (nog) vaker een alcoholtest afgenomen bij een verkeersongeval.

De hoogste percentages positieve vaststellingen doen zich meestal voor gedurende de weekendnacht. Voor de zomer BOB-campagne 2021 levert de weeknacht echter het hoogste (5%) percentage positieve ademtests op. Hierbij maken we wel de kanttekening dat er gedurende deze tijdspanne voor de hele zomer BOB-campagne slechts 21! positieve vaststellingen waren.