Ken jij alle veiligheidsberoepen? #Wederzijdsrespect (Deel 1)

Ken jij alle veiligheidsberoepen? In het kader van de campagne #wederzijdsrespect stellen we je er alvast vijf van de tien voor. Ben je benieuwd hoe je veiligheidsmedewerkers kan herkennen en wat hun functies inhouden? Lees dan zeker verder!

wrcampagne

In het kader van de campagne #wederzijdsrespect, die focust op het verzorgen en verhogen van het vertrouwen tussen burger en veiligheidsberoepen, stellen we  je in dit deel vijf van de tien veiligheidsberoepen voor. Wat zijn hun functies en hoe kan je ze herkennen?

 

wr1

 

Veiligheidsagenten

Veiligheidsagenten waken over de veiligheid van het openbaar vervoer in stations, treinen, bussen, metro’s … Je kan ze herkennen aan hun uniform dat uitsluitend uit de kleuren zwart, wit, geel of rood mag bestaan. Ook dragen ze een herkenbaar V-embleem van Vigilis op hun borst.

 

wr2

 

Gemeenschapswachten

Gemeenschapswachten worden ingezet om het eerste veiligheidsaanspreekpunt te zijn voor burgers. Zij hebben vooral een preventieve functie en spreiden informatie over veiligheid en criminaliteit. Ze rapporteren ook problemen in verband met veiligheid, milieu en verkeer (bv: verkeerd geparkeerde voertuigen). Je komt hen dan ook vooral tegen op de openbare weg en ze dragen een paarse jas met ‘Gemeenschapswacht’ op bedrukt.

 

wr3

 

Voetbalstewards

Voetbalstewards zijn vrijwilligers die in opdracht van voetbalclubs de voetbalwedstrijden in goede banen leiden. Ze maken de toeschouwers wegwijs en kijken toe op de algemene veiligheid. Ze dragen een gele fluovest met het woord ‘Steward’ op.

 

wr4

 

Bijzondere veldwachters

Bijzondere veldwachters zijn vooral te vinden in de jacht en visserij. Ze controleren of alle regelgevingen wel worden nageleefd. (Ze controleren onder andere jacht- en visvergunningen, sensibiliseren burgers om respect te hebben voor het milieu en dragen bij tot de natuurbescherming.) Bijzondere veldwachters zijn enkel bevoegd over het gebied waarvoor ze beëdigd zijn en je herkent ze aan hun donkergroene uniform met het federale embleem waar “Bijzondere Veldwachter” op bedrukt staat.

 

wr5

 

Bewakingsagenten

Bewakingsagenten werken voor bewakingsondernemingen of interne bewakingsdiensten en zijn vergund door de FOD binnenlandse zaken om gebouwen, goederen en mensen te bewaken. Je kan ze onder andere vinden op evenementen of in het uitgaansleven. Je herkent ze aan hun uniform dat enkel uit de kleuren zwart, wit, geel of rood mag bestaan maar niet elke bewakingsagent is in uniform. Een winkelinspecteur is doorgaans in burgerkleding en toont zijn identificatiebewijs wanneer hij of zij zich bekend maakt.

 

Dit was het eerste deel van de veiligheidsberoepen. Lees meer over veiligheidsberoepen en de #wederzijdsrespect campagne op www.besafe.be

Labels