Onze recente verkeersacties: verslag januari 2023

In de maand januari voerden we 3 BOB-acties, 3 bemande snelheidscontroles zonder onderschepping en één GGG-actie op verschillende locaties in onze zone. Lees hier een korte toelichting bij de acties en resultaten.

verkeersactiesjan2023

Verkeersacties vinden plaats om onze politiezone veilig te houden. Hieronder kan je een overzicht vinden van onze verkeersacties van afgelopen maand. Ze zijn telkens gefocust op één thema maar niet beperkt tot dat thema. Zo kan er bijvoorbeeld tijdens actie beschermkledij ook gecontroleerd worden op alcohol en drugs in het verkeer.

Naar gelang de aard van de overtreding kunnen er verschillende maatregelen genomen worden. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikelijke maatregelen.

  1. OI = onmiddellijke inning
  2. PV = proces-verbaal
  3. VPV = vereenvoudigd proces-verbaal
  4. PVW = proces-verbaal van waarschuwing
  5. Onmiddellijke intrekking van het rijbewijs
verkeersactiesjan2023

In de maand januari voerden we 3 BOB-acties, 3 bemande snelheidscontroles zonder onderschepping en één GGG-actie op verschillende locaties in onze zone. Hieronder vind je een kort overzicht per actie.

BOB-acties.

Op 1, 2 en 8 januari 2023 vonden er BOB-acties plaats. In totaal werden er 11 bestuurders van de 330 gecontroleerden betrapt op het rijden onder invloed van alcohol (en legden dus een positieve ademtest af). Er werden OI’s geïnd en in de meest afwijkende gevallen werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Verder werden er ook zes PVW’s uitgeschreven voor verzekeringen (2), nummerplaten (2) en keuringen (2) die niet in orde waren. Er werden drie PV verkeer’s uitgeschreven voor gsm-gebruik achter het stuur en het rijden met een vervallen keuring (2). Daarnaast werden er ook zes PV’s opgemaakt voor het rijden met een verlopen technische keuring (3), het rijden met een rijbewijs model 18 in combinatie met drugs, het niet voeren van de verlichting van een motorvoertuig in combinatie met positieve ademtest, en het negeren van een bevel van een bevoegd persoon.

Twee bestuurders legden ook een positieve drugstest af, hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

graf1

 

Bemande snelheidscontrole zonder onderschepping

Op 17, 19 en 23 januari vonden er bemande snelheidscontroles zonder onderschepping plaats op zes plaatsen in onze zone (o.a. Langestraat en Bruggenhoek in Zottegem, Wettersesteenweg en Klein Zottegem in Sint-Lievens-Houtem, Schipstraat en Hoogstraat in Herzele). In totaal passeerden er 2542 bestuurders waarvan 357 bestuurders te snel reden (en dus geflitst zijn). De hoogste overtredingen was 92km/h in een zone50 en 102km/h in een zone70.

graf2

 

GGG-actie (Gordel/GSM/Gehandicaptenkaart)

Op 22 januari vond er een GGG-actie plaats. Tijdens de actie werden 2 bestuurders betrapt op GSM-gebruik achter het stuur en waren er vier inbreuken i.v.m. het parkeren op parkeerplaatsen voorbehouden voor andersvalide personen (SEZZ). Verder werden er ook vier PV’s opgesteld voor het negeren van een verkeerslicht en een invalide nummerplaat (+ folie op zijruiten). Er werden ook acht OI’s geïnd voor het parkeren van te zware opleggers (2), inbreuken bij het parkeren (5) en het meermaals niet toepassen van de richtingsaanwijzer of veiligheidsafstand (1). Als laatste werden er ook twee PVW’s uitgedeeld over een keuring en verzekering die niet in orde zijn en het niet voldoen van technische eisen.

Lees hier het verslag van vorige maand

Volg ons op Facebook en Instagram voor meer verkeersupdates

(bron afbeelding: HLN.be)