Opgelet! Valse bankmedewerkers actief in verschillende zones.

We willen jullie graag extra waarschuwen voor een verontrustende trend van oplichting die momenteel plaatsvindt. De slachtoffers van deze misdaden zijn vaak alleenstaande bejaarde mannen en vrouwen. Lees hier meer over dit soort oplichting en wat je kan doen indien je slachtoffer geworden bent.

oplichting

Hoe gaan de oplichters te werk?

Het begint met een telefoontje van iemand die zich voordoet als een bankmedewerker. Ze beweren dat er verdachte transacties hebben plaatsgevonden op de bankrekening van het slachtoffer. Om deze transactie te stoppen, verklaren ze dat een bankmedewerker persoonlijk langs zal komen. Enige tijd later komt er inderdaad iemand langs, die opnieuw beweert een bankmedewerker te zijn en vraagt om de bankkaarten van het slachtoffer. Na het verkrijgen van de pincode knippen ze de kaarten door en nemen ze deze mee. Bij het verlaten van het huis van het slachtoffer zullen ze in werkelijkheid zo snel mogelijk naar een bankautomaat gaan om cash af te halen via de verkregen bankkaart. Dit is mogelijk doordat ze de chip van de bankkaart niet hebben doorgeknipt.

We willen benadrukken:

  1.  Geef nooit je bankkaart of pincode aan iemand die je niet goed kent!
  2.  Een echte bankmedewerker zal nooit je persoonlijke code vragen en niet zomaar bij jou thuis langskomen.

 

Ontvang je een telefoontje van iemand die beweert een bankmedewerker te zijn en die persoon wil langskomen? Bel onmiddellijk het noodnummer 101 om deze praktijken te melden!

Als je slachtoffer bent geworden, volg dan deze stappen:

  1.  Bel CardStop (078 170 170) om jouw bankkaart te laten blokkeren.
  2.  Doe steeds aangifte bij de politie (101).
  3.  Verzamel zoveel mogelijk bewijzen, zoals rekeninguitreksels. Dit kan de politie helpen bij hun onderzoek.
  4.  Gebruik je een bankapp? Bekijk deze en noteer alle informatie die je over de criminele transacties kan vinden. Deel deze informatie mee aan de politie.

 

Meer informatie kan je hier lezen: https://www.besafe.be/.../hoor-wie-klopt-daar-ontmasker...

Volg ons op Facebook en Instagram voor meer updates.

 

Labels