Resultaten van de ZomerBOB-actie 2023: 1/15 bestuurders rijdt onder invloed van alcohol

Met het einde van de zomervakantie in zicht, kijken we terug op de ZomerBOB-actie: 'BOB beschermt levens' waar ook onze politiezone aan deelnam. 

zomerbob2023

Gedurende de gehele vakantieperiode hebben onze verkeers- en interventieteams zich ingezet voor alcohol- en drugscontroles, en dit zijn de resultaten:

Totaaloverzicht van resultaten:

Aantal gecontroleerde bestuurders: 967

✅ Bestuurders die ‘alarm’ (24) of ‘positief (40) getest zijn op alcohol: 6,6 % (64 bestuurders)

Bestuurders onder invloed van drugs: 5

Rijbewijzen direct ingetrokken: 20

 

Hieronder wordt dieper ingegaan op de gegevens van onze grootse evenementen van deze zomer:

Rock Zottegem:

Tijdens Rock Zottegem hebben onze collegas zich in de nachtelijke uren (van 22.00u tot 06.00u) van zowel 7 op 8 juli als 8 op 9 juli 2023 opgesteld op verschillende locaties in Zottegem, waaronder Buke, Grotenbergestraat en Broeder Mareslaan. Hierbij was het doel om geïntoxiceerde festivalbezoekers te onderscheppen en hen te behoeden voor potentieel gevaarlijk gedrag op de weg.

In totaal werden er 476 bestuurders gecontroleerd, waarbij 5,67% (27 bestuurders) een positieve ademtest voor alcohol aflegde. Er werd ook één bestuurder onder invloed van drugs onderschept. In totaal leidde dit tot de intrekking van 4 rijbewijzen.

zb

 

 

Dance D Vision:

Tijdens het tweede festival dat plaatsvond in onze zone, voerden we opnieuw twee nachtelijke controles uit, specifiek op de nachten van 4 op 5 augustus en 5 op 6 augustus 2023. Deze controles concentreerden zich eveneens in de omgeving rond het festivalterrein.

Deze keer werden in totaal 355 bestuurders gecontroleerd. Hiervan bleek 4,77% (17 bestuurders) positief te testen op alcohol. Daarnaast waren er ook 4 bestuurders onder invloed van drugs. In totaal resulteerde dit in de intrekking van 9 rijbewijzen.

zb

 

We willen onze oprechte dank uitspreken aan iedereen die deze zomer als BOB optrad. Jullie inzet draagt aanzienlijk bij aan een veiliger verkeersklimaat voor iedereen. Het waarborgen van jullie veiligheid op de weg blijft onze prioriteit. Laten we samen blijven streven naar verantwoord rijgedrag en een veilige reis voor iedereen!

 

Met dank aan collega Bart Decoene voor de visualisaties bij de controles.

Ontdek hier meer over de ZomerBOB-actie: https://www.politie.be/5429/nieuws/zomerbob-bob-beschermt-levens-extra-controles-van-2-juni-tem-28-augustus-2023?fbclid=IwAR17aQPezyaSclkPUqyvBp5tCN1wMiRFhCDJpU0tj-qbQlEuYu591gz9d9U

Volg ons zeker op Facebook en Instagram voor meer verkeersupdates