Ik kreeg een boete in het buitenland?

Wie met de auto naar het buitenland reist, heeft zich daar uiteraard ook aan de geldende verkeersregels te houden. Bij overtredingen riskeer je immers een boete, net zoals dat hier het geval is. Vroeger gebeurde het vaak dat je een buitenlandse verkeersboete niet kreeg toegestuurd, gewoon omdat het voor de politie niet gemakkelijk was om aan je gegevens te komen. Die tijd is echter voorbij. Sinds kort kan België met alle Europese lidstaten gegevens van overtreders onderling uitwisselen.

Het is ook mogelijk dat je de verkeersboete op het ogenblik van de overtreding zelf krijgt. Houdt een agent je op de weg tegen omdat je bijvoorbeeld te snel reed, dan moet je soms de boete meteen contant betalen. Dat gebeurt vooral bij buitenlandse wagens, omdat de politie dan zeker is dat de boete wel echt wordt geïnd.

Wat kan je op dat ogenblik doen om zeker te zijn dat alles correct verloopt?

  • Vragen om alles af te handelen op het politiebureau;
  • Vragen of de agent zich wil identificeren;
  • Om uitstel van betaling vragen (maar dan kunnen er soms extra kosten worden aangerekend).

Er kunnen ook redenen zijn om een buitenlandse verkeersboete niet te betalen. Je kan bijvoorbeeld betwisten dat jij op dat moment reed met die wagen. Of het kan zijn dat je de verkeersboete niet begrijpt omdat die niet is opgesteld in het Nederlands. In dat geval ben je niet eens verplicht om erop te reageren. Maar zo'n openstaande boete kan toch voor problemen zorgen. Begeef je je achteraf terug in dat land en je wagen wordt geïdentificeerd, bijvoorbeeld aan een tolhokje (péage) of door een politiecontrole, dan kan de politie wel je boete komen innen en moet je die ook betalen. De kans is ook groot dat je wagen op dat moment in beslag wordt genomen zolang je de openstaande boete niet hebt betaald. Opgelet: ook op de luchthaven kan de douane je voor het niet betalen van een verkeersboete aanspreken en in het land houden.

Je betaalt de boete dus best zo snel mogelijk. Vaak betaal je, zoals in Frankrijk, een verminderde boete wanneer je binnen de 15 dagen betaalt. Anderzijds moet je meer betalen als je langer dan 45 dagen wacht.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Zottegem Herzele Sint-Lievens-Houtem via het contactformulier of telefonisch via 093644730.