Ken jij alle veiligheidsberoepen? #Wederzijdsrespect (Deel 2)

Ken jij alle veiligheidsberoepen? In het kader van de campagne #wederzijdsrespect stellen we je vandaag de laatste 5 van de 10 beroepen voor. Ben je benieuwd wat de functies zijn van deze veiligheidsberoepen en hoe je ze kan herkennen? Lees dan zeker verder!

 

wrcampagne

De campagne #wederzijdsrespect focust op het verzorgen en verhogen van het vertrouwen tussen burger en veiligheidsberoepen. Wat zijn hun functies en hoe kan je veiligheidsberoepen herkennen?

Heb je het eerste deel nog niet gezien? Klik dan hier.

pz

 

6. Politieambtenaren Lokale Politie

Politieambtenaren lokale politie zijn zeer bekend bij het publiek en dragen bij tot de veiligheid en levenskwaliteit van hun bevoegde politiezone. De lokale politie wordt geleid door een korpschef en zowel lokale als federale politie werken nauw samen met elkaar. De Lokale politie luistert naar de noden van de bevolking, ze registreren klachten en andere informatie, ze patrouilleren en arresteren daders van misdrijven en voeren controles uit in het verkeer. Je komt ze overal tegen in België en ze zijn te herkennen aan hun blauw uniform, politielogo, hoofddeksel en borstkenteken met hun naam en gradenplaatje. Politie in burgerkleren kan je herkennen aan het oranje interventiearmband met logo er op. 

mpz

 

7. Politieambtenaren Federale Politie

De politieambtenaren van de federale politie staan net zoals de lokale politieambtenaren ook in voor de veiligheid en levenskwaliteit, maar dan voor de gehele maatschappij. De federale politie wordt geleid door een commissaris-generaal en staat onder het gezag van de ministers van binnenlandse zaken en justitie. federale politieagenten staan in voor gespecialiseerde opdrachten en bestrijden onder andere georganiseerde criminaliteit, zoeken vermiste personen, vormen speciale eenheden, beveiligen sites en bieden operationele steun (zoals het inzetten van helikopters, paarden, ect). Hun uniform is gelijkaardig aan dat van de lokale politie maar is te onderscheiden aan de okerkleurige accenten. Ze dienen ook altijd hun legimitatiekaart op zak te hebben. 

mpz

 

8. Militaire Politieagenten

Militaire politieagenten waken over de orde en tucht in het Belgische leger. Ze zorgen voor veiligheid op militaire domeinen en begeleiden militaire escortes. Militaire politieagenten van het militair detachement der natie beschermen ook het parlement. Ze fungeren op het Belgische grondgebied of vertrekken op buitenlandse missies met het Belgisch leger. Je herkent militaire politieagenten aan hun fluoriserende veiligheidsvest met het logo MP op de linkermouw. 

 

d

 

 9. Douaniers

Vroeger stonden douaniers vooral in voor grenscontroles maar vandaag de dag is hun takenpakket zeer divers. Douaniers hebben fiscale taken zoals het waken over eerlijke handel, invoerrechten, accijnzen en btw, maar ze staan ook bij in de strijd tegen drugs en terrorisme. Binnen de douanedienst zijn er ook veel gespecialiseerde eenheden zoals mobiele brigades, een hondenteam, motards, enz. Je herkent ze aan hun donkere, marineblauwe uniform met douane op borst of rug. Ze dragen ook een hoofddeksel met het logo van de douane er op. 

 

r

 

 10. Rallystewards

Rallystewards staan autosportwedstrijden bij. Ze staan verspreid over het parcours of aan drukke plaatsen om toeschouwers te begeleiden en hun veiligheid te bewaken. Ze doen parkeerwacht, informeren toeschouwers en geven veiligheidsadvies. Rallystewards dragen een gekleurd fluohesje met het opschrift ‘steward’ of ‘security’ en een identificatiebewijs. 

Dit was het tweede en laatste van de veiligheidsberoepen. Lees meer over veiligheidsberoepen en de #wederzijdsrespect campagne op www.besafe.be

Heb je het eerste deel nog niet gezien? Klik dan hier.

 

Labels