Paysafe: oplichting zonder Internet

Verspreid op vraag van het parket van Brussel
Plaats
Etterbeek
Datum

Modus Operandi: verdachte bestelt bij een krantenwinkel of pompstation een Paysafe kaart van een bepaald bedrag. Op die kaart staat een code die kan gebruikt worden om op het internet aankopen te doen zonder een bankkaart te gebruiken.

De verdachte krijgt de kaart in handen met de code en neemt hiervan een foto of filmt de code op de kaart. Nadien gebruikt hij tegen de handelaar een smoes dat hij niet kan betalen. Hij verlaat de winkel maar gaat onmiddellijk op het internet en gebruikt de gefilmde code.

Op 25 oktober 2014 werd een krantenwinkel in de Hansen Soulielaan in Etterbeek het slachtoffer van een PAYSAFE oplichting.

De verdachte ging de winkel binnen en nam zijn gsm. Hij doet alsof hij telefoneerde, maar in werkelijkheid filmde hij de uitbater. De verdachte vroeg zijn Paysafe te herladen voor 300 euro en filmde de valideringsnummers met zijn gsm.

Toen hij moest betalen, zei hij dat zijn bankkaart in de auto lag. Hij verliet de winkel en kwam niet meer terug. Met zijn smartphone activeerde hij onmiddellijk de herlaadkaart.

Op 29 januari 2015 stapten twee mannen een tankstation binnen aan de Dendermondsesteenweg in Overmere.

Ze bestelden twee herlaadkaarten. Ze betalen de kaarten. De twee personen gebruiken de camera op hun smartphone om de code te kopiëren. Daarna gaan ze terug naar de kassierster en zeiden ze dat het niet het juiste produkt was wat ze gekocht hadden en vroegen hun geld terug. Eens buiten gebruikten ze toch de code.