Nieuws

Werelddag tegen Mensenhandel

Recente gebeurtenissen hebben het zware slavenverleden van de laatste eeuwen aan de oppervlakte gebracht. Hoewel het belangrijk is om dit verleden met historische kritiek te kunnen confronteren, mag het ons niet doen vergeten dat slavernij in de 21ste eeuw verre van verdwenen is.

No More Ransom: Hoe 4 miljoen slachtoffers terugvochten tegen hackers

Terwijl de wereld in de greep is van het coronavirus, richt een ander virus stilletjes een ravage aan. Hoewel dit virus al jaren bestaat, zijn de gevallen ervan de afgelopen maanden alarmerend toegenomen en heeft het virus kritieke activiteiten zoals ziekenhuizen en overheden tot stilstand gebracht. Dit virus is ransomware, maar No More Ransom helpt slachtoffers terug te vechten zonder de hackers te betalen.

Criminaliteitsstatistieken 2019: opnieuw uitgesproken stijging in cybercriminaliteit, totaalcijfer blijft stabiel

De Federale Politie publiceerde vandaag de politiële criminaliteitsstatistieken voor het jaar 2019. Hoewel het totale aantal geregistreerde feiten stabiel blijft, is vooral voor cybercriminaliteit een duidelijke stijging op te merken. Deze verschuiving van ‘offline’ naar ‘online’ criminaliteit is al enkele jaren gaande en toonde zich in 2019 meer uitgesproken dan ooit. Diefstal en afpersing – traditioneel de hoogst vertegenwoordigde categorie van feiten – kennen wel een lichte daling. Alle cijfers zijn beschikbaar via www.stat.federalepolitie.be

Kijk Uit: Drugs & drive don’t mix!

Martha Da’ro en Kevin Le Forain zijn bekende Brusselaars die op hun manier de boodschap brengen om niet te rijden onder invloed van drugs want dit is nog steeds een grote killer in het verkeer. Daarom lanceert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de sensibiliseringscampagne BARLOS die op een originele manier jongeren bewust wil maken dat het echte leven geen show is.

Meldingsformulier pleziervaart voortaan online

Vanaf 15 juli 2020 is het mogelijk om via de website van de Federale Politie het online Pleziervaart meldingsformulier (https://www.politie.be/grenscontrole/nl/aangifte-pleziervaart) automatisch en op een digitaal beveiligde manier aan te maken en door te sturen naar de bevoegde grenscontrole-overheid. De Scheepvaartpolitie (SPN) is deze overheid.