Bescherm jezelf voor oplichters

Er duiken steeds meer gevallen op van bankkaart phishing aan huis. Wees slimmer dan oplichters en wees alert voor verschillende soorten fraude met deze tips: 

fraude
  • Geloof niet blindelings de e-mails of berichten die je ontvangt! Cybercriminelen kunnen gemakkelijk het logo van jouw bank gebruiken of de naam van de afzender vervalsen.  

  • Je bank zal je nooit om jouw persoonlijke bankcodes vragen en je nooit per telefoon, e-mail, sms of sociale media adviseren om geld naar een rekening van derden over te maken. Je bankier zal nooit aan huis komen om je bankkaart of codes op te halen, of om betalingsproblemen op te lossen. Geef dus nooit bankcodes door. 

  • Gebruik nooit een link om naar de betaalsite of mobiele applicatie van je bank te gaan. Typ altijd zelf het adres van de website van je bank in je browser, of sla het adres op in je favorietenlijst. Of open de mobiele applicatie van je bank op je smartphone. 

  • Heb je een vreemd bericht of telefoontje ontvangen en twijfel je aan de echtheid ervan? Speel op zeker: ga niet in op het bericht of de oproep. En als je meer informatie wilt, aarzel dan niet om rechtstreeks contact op te nemen met je bank, via een gekend nummer. Oplichters kunnen je oproep niet onderscheppen.  

  • Ben je toch in de val bent gelopen? Bel dan onmiddellijk Card Stop  078 170 170, contacteer uw bank en dien een klacht in bij de politie.