Nationale databank MyBike

Sinds 23 april 2024 kan iedereen in België een fiets registreren in de nationale databank MyBike. Mybike​.bel​gium​.be is het online fietsregistratieplatform van de federale overheid en de 3 gewesten. Via dit platform kan je je fiets registreren en identificeren met behulp van een sticker met een persoonlijke QR-code. Zo verklein je het risico op diefstal en heling en kan je je fiets sneller terugvinden als die gestolen is. 

MyBike

Het platform Mybike.belgium.be is gratis en kan door iedereen gebruikt worden: fysieke personen die in België wonen en rechtspersonen die in België gevestigd zijn. Het platform werkt zowel voor nieuwe als tweedehandsfietsen.

Waarom MyBike?

MyBike helpt ons fietsdiefstal aan te pakken! 

  1. Samenwerking tussen overheden
  2. Gecentraliseerde database voor fietsen
  3. Betrokkenheid van burgers 
  4. Over het volledige land
  5. Beveiligde systemen (Itsme, eID)
     

Hoe helpt MyBike in de strijd tegen fietsdiefstal?

Als bevoegde diensten (zoals de politie) je fiets vinden, kunnen ze je persoonlijk contacteren zodat je je fiets terug kunt ophalen. De registratie op mybike gebeurt aan de hand van de authenticatiediensten van de federale overheid waardoor de bevoegde diensten je identiteit kunnen controleren. 

De aangifte bij de politie wordt aangemoedigd en vergemakkelijkt doordat alle informatie over je fiets gebundeld staat op het platform. 

De sticker kan helpen op potentiële dieven af te schrikken. 

Alle burgers krijgen de mogelijkheid om mee te helpen om fietsdiefstal te voorkomen. Iedereen kan de QR-code scannen en controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat en vervolgens anoniem contact opnemen met de eigenaar en de politie. 

Een fiets registreren + de sticker

Fiets(en) registreren kan via de website. Voeg een omschrijving van de fiets en documenten toe (factuur, foto's, framenummer,...). Nadien ontvang je de sticker die je op je fiets kleeft. 

Hoe een sticker aanvragen?  

Maak een profiel aan op mybike​.bel​gium​.be en registreer de fiets. Bestel met één muisklik een sticker. Binnen de 2 weken ontvang je per post een persoonlijke sticker. Zo is de fiets geïdentificeerd en gekoppeld aan je persoonsgegevens!

Meer dan een simpele sticker!

De sticker beschadigt het fietskader niet en is bijzonder moeilijk te verwijderen, UV- en weersbestendig.

De sticker is aan de MyBike-database gekoppeld waarin de gegevens bijgehouden worden die de inwoner invoert (factuur, foto, serienummer,…). Als wij de fiets vinden, kunnen we de eigenaar gemakkelijker identificeren en de fiets terugbezorgen.

Labels