Wielertoeristen: op de rijbaan of op het fietspad

MINDER DAN 15 FIETSERS:

Als de groep fietsers uit ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐Ÿญ๐Ÿฑ ๐—ณ๐—ถ๐—ฒ๐˜๐˜€๐—ฒ๐—ฟ๐˜€ bestaat, dan volgt de groep ๐—ฑ๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐—ณ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฟ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—น๐˜€ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐˜„๐—ฎ๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ท๐—ฒ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐˜ƒ๐—ถ๐—ฑ๐˜‚๐—ฒ๐—น๐—ฒ ๐—ณ๐—ถ๐—ฒ๐˜๐˜€๐—ฒ๐—ฟ ๐—ถ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜‡๐—ผ๐˜‚ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป. Als er een fietspad is, dan volgt de groep (van minder dan 15 fietsers) dus het fietspad.

MEER DAN 15 FIETSERS:

Bestaat de groep uit ๐Ÿญ๐Ÿฑ ๐—ณ๐—ถ๐—ฒ๐˜๐˜€๐—ฒ๐—ฟ๐˜€ ๐—ผ๐—ณ ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ (๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐˜…๐—ถ๐—บ๐˜‚๐—บ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐Ÿฑ๐Ÿฌ ๐—ณ๐—ถ๐—ฒ๐˜๐˜€๐—ฒ๐—ฟ๐˜€)? Dan is de groep niet verplicht het fietspad te volgen en mogen de fietsers met z'n tweeรซn naast elkaar rijden. Het gezelschap mag vergezeld worden door twee of meer wegkapiteins. Zij waken over het goede verloop van de fietstocht. Wegkapiteins moeten minstens 21 jaar oud zijn en zijn verplicht een specifieke armband (met de Belgische driekleur en de vermelding 'wegkapitein') om de linkerarm te dragen. Zij moeten ook een klein verkeersbord C3 bij zich hebben wanneer zij het dwarsverkeer willen stilleggen op kruispunten zonder verkeerslichten zodat de groep (en eventueel de begeleidende autoโ€™s) kan oversteken. Wegkapiteins mogen enkel het andere verkeer ophouden bij kruispunten waar geen verkeerslichten zijn voorzien. Het wielergezelschap (van 15 tot en met 50 deelnemers) mag voorafgegaan en gevolgd worden door een begeleidende auto op een afstand van zo'n 30 meter. Wanneer er maar รฉรฉn begeleidende auto is, moet die de groep volgen.

Bij ๐—ด๐—ฟ๐—ผ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ ๐—ด๐—ฟ๐—ผ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป (๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ถ๐—บ๐˜‚๐—บ ๐Ÿฑ๐Ÿญ ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐˜…๐—ถ๐—บ๐˜‚๐—บ ๐Ÿญ๐Ÿฑ๐Ÿฌ ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฒ๐—น๐—ป๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€) is de begeleiding door minstens twee wegkapiteins verplicht. De groep is niet verplicht om het fietspad te volgen en mag dus op de rijbaan fietsen. De fietsers mogen met twee naast elkaar rijden, op voorwaarde dat de groep wel bij elkaar blijft. Bij groepen van deze omvang zijn twee begeleidende auto's op 30 meter afstand tot de groep verplicht, zowel voor- als achteraan.

MINDER DAN 150 FIETSERS:

Voor fietstochten van meer dan 150 deelnemers zijn er geen bepalingen voorzien in de wegcode.

Als je in groep fietst en met twee naast elkaar rijdt op de rijbaan, mag je slechts gebruikmaken van de rechterrijstrook van de rijbaan. Zijn er geen rijstrookmarkeringen, dan mag je niet over de denkbeeldige middenlijn gaan.

Begeleidende auto's moeten op het dak voorzien zijn van een blauw bord met de afbeelding van het verkeersbord A51 (rode driehoek met zwart uitroepteken) en daaronder de afbeelding van een fiets. Het bord moet zowel voor het tegemoetkomend als het achteropkomend verkeer zichtbaar zijn, zodat andere weggebruikers weten dat ze een groep fietsers naderen.

Tot slot nog dit! Alle fietsers die in groep rijden, moeten de wegcode naleven. Je mag dus niet door het rode verkeerslicht rijden, je hebt geen voorrang aan een oversteekplaats voor fietsers en iedereen is verplicht om te stoppen en voorrang te verlenen bij een zebrapad waar voetgangers willen oversteken.

Wielertoeristen: op de rijbaan of op het fietspad
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 0800 25 101.