Wanneer mag je schaatsen op natuurijs?

Een schaatsverbod kan bepaald worden in een lokale of een gewestelijke regelgeving. Op verschillende plaatsen wordt aan de ingang van het natuurgebied het schaatsverbod duidelijk aangegeven via informatieborden, maar niet overal. 



Ook op plaatsen waar geen informatiebord staat, kan je er van uit gaan dat het verboden is om bevroren water te betreden. Schaatsen op natuurijs kan enkel wanneer het lokale bestuur van de stad of gemeente waarin de plas of vijver zich bevindt daar groen licht voor geeft en de openstelling voor zijn rekening neemt.

Enkel na een positieve beslissing na grondige veiligheidscontrole mag er geschaatst worden, weliswaar altijd op eigen risico. Opgelet! Ijs betreden in natuurgebieden waar het niet expliciet is toegelaten is levensgevaarlijk. 



In onze politiezone is de regelgeving rond schaatsen vastgelegd in het Uniform Gemeentelijk Politiereglement (UGP). Klik hier voor het overzicht per stad/gemeente in onze politiezone. 



Op de website van Natuur en Bos staat een lijst van potentiële schaatsvijvers op natuurijs, met bevestiging 'SCHAATSEN MAG' op schaatsvijver(s) waar het effectief mogelijk is. 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 0800 25 101.